Hoe wordt een gevaarlijke Mutatie van het coronavirus ontdekt in 2021?

Afgelopen weken zijn we massaal geschrokken van het nieuws uit Groot-Brittannië. Zo is er daar een mutatie ontdekt die mogelijk stukken besmettelijker is dan de huidige variant. Volgens Groot-Brittannië is deze variant 70% besmettelijker. Erg veel mensen in Nederland vragen zich af hoe deze mutatie is ontdekt. In dit artikel wordt er uitleg gegeven over hoe een mutatie van het coronavirus ontdekt wordt.

Om een mutatie te ontdekken, dienen er veel ‘letters’ te worden geanalyseerd

De code van het coronavirus bestaat uit zo’n 30.000 letters. Om erachter te komen of dat we ter maken hebben met een mutatie, dient deze genetische code uitgelezen te worden. Dit wordt gedaan met een hiervoor ontwikkeld systeem. Er worden dan ook regelmatig mutaties ontdekt. Echter, het merendeel van de mutaties levert geen gevaren op. Om erachter te komen of een mutatie gevaarlijker is, duurt erg lang. De variant die nu in Engeland voor veel problemen zorgt, is al in september ontdekt. Pas later is er ontdekt dat deze variant besmettelijker is. 

corona asa

In Engeland kan de gemuteerde variant ontdekt worden met een coronatest

In Engeland lijken ze redelijk in kaart te kunnen brengen om hoeveel mensen het precies gaat die besmet zijn met de gemuteerde variant van het coronavirus. Zo kunnen zij deze variant van het virus zien in de uitslag van een PCR-test. Dit omdat er in Engeland getest wordt met een PCR-test die test op drie genen. Bij de gemuteerde variant van het virus wordt er positief getest op twee van deze genen. Hierdoor kan er een beter beeld geschetst worden van het aantal besmettingen met de nieuwe variant van het virus. 

In Engeland wordt er meer onderzoek gedaan naar mogelijke mutaties

Een reden waarom deze variant van het coronavirus in Engeland is ontdekt, heeft mede te maken met het feit dat zij aanzienlijk meer onderzoek doen naar het virus. Hierdoor is de kans groter dat een mutant wordt ontdekt. Dit houdt dan ook in dat er in landen waar minder wordt onderzocht, er misschien ook wel mutaties zijn van het coronavirus. .

In Nederland wordt er wekelijks een steekproef gedaan

Om in Nederland erachter te komen of er sprake is van een mutatie van het coronavirus, wordt er wekelijks een steekproef gedaan. Deze landelijke controle is van november in werking getreden. Wekelijks worden er honderden positieve tests onderzocht in het Erasmus MC. Op het moment dat er een gevaarlijke mutatie in Nederland is, wordt dit snel ontdekt. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie