Coronavaccins mogelijk al na 1 jaar niet meer effectief

Het is inmiddels al meer dan een jaar geleden dat de eerste besmettingen met het coronavirus in Nederland werden geconstateerd. Vanaf dat moment is het eigenlijk heel snel gegaan. Nederland ging in lockdown en alles ging dicht. Het was vanaf toen niet meer mogelijk om naar evenementen of andere plekken waar veel mensen bij elkaar komen te gaan. Op plekken als deze is het risico op verspreiding van het coronavirus simpelweg te groot. Vanaf het moment dat het coronavirus zich voor het eerst liet zien in Nederland, keek iedereen reikhalzend uit naar de komst van een vaccin wat er voor zou zorgen dat er minder mensen besmet kunnen raken waardoor er minder maatregelen nodig zijn.

corona vaccin

Effectiviteit van de vaccins

Er zijn in Nederland en de Europese Unie op dit moment 4 coronavaccins die zijn goedgekeurd voor gebruik. De effectiviteit van deze vaccins is verschillend. Sommige vaccins zijn voor zo’n 95 procent effectief. Dat wil niet zeggen dat het vaccin bij 5 op de 100 mensen helemaal niet werkt, maar dat deze 5 mensen nog wel de kans hebben om besmet te raken. De overige 95 mensen worden door het vaccin dusdanig beschermd dat zij niet meer besmet raken wanneer zij met het virus in aanraking komen. Bij de mensen die wel gevaccineerd zijn, maar toch besmet kunnen raken is het wel zo dat het grootste deel van de klachten en complicaties wordt voorkomen door de antistoffen die je lichaam aanmaakt. 

Gevaar voor de vaccins

De verschillende coronavaccins zorgen er voor dat veel mensen hoop hebben dat we snel verder kunnen leven zonder maatregelen. Toch betekent de effectiviteit van de vaccins van dit moment niet dat deze zelfde vaccins over een jaar nog steeds dezelfde werking hebben. Een groep van tientallen epidemiologen uit 28 landen maakt zich grote zorgen over de effectiviteit van de vaccins in de toekomst. Dat komt doordat de westerse landen op dit moment als het ware vaccins aan het hamsteren zijn. Dit is logisch aangezien iedereen zo snel mogelijk vrij wil zijn van coronamaatregelen.

corona vaccin

Mutaties

Doordat het westen het overgrote deel van de coronavaccins inkoopt zijn er verschillende landen waarin er nog nauwelijks mensen die zijn gevaccineerd of die in de nabije toekomst zullen worden gevaccineerd. Daarom zijn wetenschappers bang dat er nieuwe mutaties van het coronavirus zullen ontstaan die bestand zijn tegen de vaccins. Als de coronavaccins die beschikbaar zijn op een eerlijke manier worden verdeeld zou het risico op zo’n mutatie veel minder groot zijn. Uit een enquête onder epidemiologen blijkt dat twee derde van hen bang is dat het coronavirus binnen een jaar dusdanig zal zijn gemuteerd dat de huidige vaccins niet meer werken.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie