Het coronavaccin helpt in 2021 ook tegen een andere ziekte

cHet coronavirus zorgt bij veel mensen voor onzekerheid. Zo is een grote groep bang om het te krijgen en dient iedereen zich aan de geldende regels te houden. Om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk van het virus af zijn, is er hard gewerkt aan een coronavaccin. Dit coronavaccin gaat vanaf begin januari massaal worden ingezet. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin niet alleen helpt tegen het coronavirus. Zo zou het vaccin ook goed zijn in een strijd tegen een nieuwe ziekte. 

Tegen welke ziekte helpt het coronavaccin?

Afgelopen jaar is er een nieuwe ziekte ontdekt bij jongvolwassenen en kinderen. De ziekte heeft de naam MIS-C. De relatie tussen deze nieuwe ziekte en het coronavirus is inmiddels vastgelegd. Deze virus is ontdekt omdat kinderen na een coronabesmetting last kregen van ontstekingsziektes. De symptomen die hierbij kwamen leken erg ook de symptomen van de ziekte van Kawasaki. 

coronaa b

Welke symptomen treden erop bij MIS-C?

Bij de nieuwe ziekte zijn er een aantal symptomen die optreden. Zo zorgt dit virus voor ontstekingen in de bloedvaten en kun je dit opmerken door koorts, vermoeidheid, diarree, huiduitslag, verveling en heftige nekpijn. De ziekte die erg lijkt op de ziekte van Kawasaki heeft een heftiger verloop. Zo komen de patiënten van MIS-C al gauw op de intensive care te liggen waar ze vervolgens dagenlang blijven. 

Hoeveel MIS-C gevallen zijn er in Nederland bekend?

Op dit moment zijn er in Nederland vijftig MIS-C gevallen ontdekt. Meerdere experts verwachten dat dit aantal in januari zal gaan stijgen. Dit omdat het de vorige keren ook steeg na een coronapiek. Zo krijgen kinderen zo’n 4 weken na een coronabesmetting pas last van deze ziekte. 

Ook MIS-C zal de kop in worden gedrukt

Het coronavaccin kan er dus ook voor zorgen dat MIS-C niet meer voorkomt bij kinderen. Op het moment dat er massaal gevaccineerd gaat worden, zal ook het aantal MIS-C patiënten afnemen. Toch wordt er verwacht dat er tot in ieder geval halverwege 2021 het aantal MIS-C patiënten zal toenemen. 

Alsnog drukke winkelstraten voor de kerst

Er gelden op dit moment er strenge regels in Nederland, die terug te zien zijn op de site van de RIVM. Toch is het net voor de kerst nog erg druk in de winkelstraten. Zo gaan mensen massaal naar de slagerij en bakkerij. Bovendien is het ook erg druk in de supermarkten. In sommige plaatsen staan er dan ook erg lange rijen voor de deur. De kans is groot dat er ook na de feestdagen weer een nieuwe coronapiek zzou kunnen ontstaan.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie