corona vaccin

Er is veel te doen geweest rondom het coronavaccin van AstraZeneca. Dat komt doordat er van verschillende Europese landen berichten kwamen over mensen die trombose ontwikkelde of die een lager aantal bloedplaatjes hadden dan normaal nadat zij waren ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Op dat moment was nog niet bekend of de klachten ook daadwerkelijk verband hadden met het vaccin of dat het toeval was. Veel landen kozen er voor om het vaccineren tijdelijk stil te leggen om geen risico te nemen. De oorspronkelijke oorzaak van de vaccinatie-pauze waren twee berichten uit Oostenrijk.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Oostenrijk

In Oostenrijk waren de eerste bekende gevallen van mensen die trombose ontwikkelden nadat zij waren gevaccineerd met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat hierbij eigenlijk om één vrouw die kort nadat zij was ingeënt met het vaccin is overleden aan ernstige stollingsstoornissen. Dit is natuurlijk erg kwalijk en daarom is het niet gek dat er vanaf dat moment steeds meer landen waren die tijdelijk stopte met vaccineren. Een andere vrouw die werkzaam was in hetzelfde ziekenhuis als de vrouw die is overleden kreeg ook kort nadat zij het vaccin toegediend had gekregen last van klachten. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van een longembolie. Deze vrouw heeft het gelukkig wel overleefd, maar toch zijn dit zorgwekkende berichten. 

Meldingen in Nederland

Naar aanleiding van de berichten rondom het coronavaccin besloot Nederland uit voorzorg ook om tijdelijk te stoppen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat kwam niet alleen door meldingen van trombose en klachten die daar op leken uit Oostenrijk, maar er waren nog meer landen die dit soort gevallen meldden. Daarom is het ook nu het vaccineren weer hervat is van belang dat de mogelijke bijwerkingen van het vaccin goed in de gaten worden gehouden. Tot nog toe lijkt het er op dat de kans op bijwerkingen ontzettend klein is. Het is volgens bijwerkingencentrum Lareb zo dat er tot nu toe slechts 5 meldingen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes zijn binnengekomen.

corona vaccin

400.000 prikken

In Nederland zijn tot nu toe 400.000 doses van het coronavaccin van AstraZeneca toegediend. Dat er na zo veel prikken slechts 5 meldingen van trombose en een verminderd aantal bloedplaatjes zijn binnengekomen bewijst wel dat het onderzoek van het EMA goed is gedaan. Uit dit onderzoek bleek dat de kans om trombose te ontwikkelen na het krijgen van het coronavaccin van AstraZeneca zo klein is dat het niet duidelijk is of er überhaupt wel een verband tussen is. Natuurlijk is het wel zo dat een verband nooit helemaal valt uit te sluiten.

Corona-teller.nl

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten