corona vaccin

Het coronavaccin van AstraZeneca is de laatste tijd erg veel in het nieuws geweest. Hier zijn een aantal verschillende redenen voor. De voornaamste reden voor alle aandacht voor het vaccin is het feit dat er vanuit heel Europa meldingen komen van mensen die het vaccin hebben gekregen en vervolgens last kregen van ernstige klachten. Het gaat hierbij vaak om trombose of andere stollingsziektes in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Dit soort klachten kunnen erg gevaarlijk zijn en daarom is het van belang dat mensen zich bewust zijn van het risico. Toch is het risico waarschijnlijk kleiner dan de meeste mensen denken. Je moet bij deze klachten natuurlijk ook nadenken hoe groot de kans is dat dit voorkomt. 

Online Testen via Corona-teller.nl
corona vaccin

Risico door vaccinatie

Wanneer je wordt ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca, is de kans ontzettend klein dat je last krijgt van bloedproppen of andere ernstige klachten. Het is namelijk zo dat er in Nederland slechts vijf meldingen zijn geweest van mensen die last hebben gekregen van trombose en een tekort aan bloedplaatjes. Vijf mensen klinkt misschien als veel, maar als je bedenkt dat er in totaal zo’n 400.000 doses van het coronavaccin van AstraZeneca zijn toegediend, zie je hoe klein de kans dat klachten ontstaan eigenlijk is. Natuurlijk is het erg vervelend dat deze klachten mogelijk veroorzaakt worden door het vaccin, maar tijdens een groot onderzoek konden wetenschappers geen direct verband vinden. 

Vaccinatiepauze

Toen de eerste meldingen van mogelijke bijwerkingen als gevolg van het krijgen van het coronavaccin binnenkwamen, besloten veel Europese landen om tijdelijk te stoppen met vaccineren. Dat komt natuurlijk doordat zij niet het risico wilden nemen om nog meer mensen klachten te laten krijgen. Uiteindelijk werd na een onderzoek van het EMA besloten om het vaccineren weer te hervatten. Nu is er opnieuw een soort vaccinatiepauze aangekondigd. Het coronavaccin van AstraZeneca zal in ieder geval tot 7 april niet worden toegediend aan mensen onder de 60 jaar. 

corona vaccin

Klachten na vaccinatie

De mensen die ouder zijn dan 60 hebben minder kans om stollingsproblemen of andere klachten te ontwikkelen na het krijgen van het coronavaccin van AstraZeneca. Daarom is gekozen om alleen nog maar mensen die ouder zijn dan 60 in te enten met het coronavaccin wat is ontwikkeld in Oxford. Op die manier worden de doses van het vaccin die op dit moment in Nederland zijn niet verspild, maar slechts aan een andere groep toegediend.

PCR en Sneltest prijzen

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten