corona vaccin

Er zijn verschillende landen in Europa die tijdelijk zijn gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. De aanleiding daarvoor waren verschillende meldingen van mensen die trombose ontwikkelden nadat zij waren ingeënt met dit coronavaccin. Het begon met twee incidenten in Oostenrijk. Eén vrouw overleed kort nadat zij was gevaccineerd en een andere vrouw die in hetzelfde ziekenhuis werkzaam was ontwikkelde een longembolie. Daarna kwamen er uit verschillende andere landen in Europa meldingen van mensen die bloedproppen ontwikkelden nadat zij waren gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin.

Online Testen via Corona-teller.nl
corona vaccin

Vaccinaties hervat in Nederland

Nederland besloot naar aanleiding van deze incidenten uiteindelijk ook om uit voorzorg tijdelijk te stoppen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Nu is vrij kort daarna besloten om het vaccin gewoon weer op te nemen in de vaccinatiecampagne. De aanleiding daarvoor is het feit dat zowel Europese als Nederlandse toezichthouders eerder tot de conclusie kwamen dat het vaccin veilig is. Zij hebben onderzoek gedaan en het is ze niet gelukt om een verband vast te stellen tussen trombose en het krijgen van het vaccin. Daarom is besloten dat het toedienen van het AstraZeneca vaccin in de loop van volgende week hervat kan worden.

Nieuwe afspraken

Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge kondigde donderdagavond tijdens een online persmoment aan dat het vaccineren weer hervat kan worden. Hierbij gaf hij ook aan dat het niet gaat lukken om vrijdag al mensen te vaccineren aangezien alle afspraken die waren afgezegd opnieuw moeten worden gebeld. Daarom zal het toedienen van dit coronavaccin naar verwachting in de loop van volgende week weer worden hervat. Volgens Hugo de Jonge is het belangrijk dat het vaccineren zo snel mogelijk verder kan gaan aangezien Nederland zich midden in de derde golf begint. ‘Er mag geen dag gemist worden, gelukkig is door het onderzoek van EMA de pauze van twee weken flink ingekort’, zo stelt hij.

Tijdelijk stoppen met prikken

Het besluit voor de ‘pauze’ waar Hugo de Jonge het over heeft is zondag op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG) genomen. Eigenlijk zou het stilleggen van de vaccins twee weken duren, maar doordat het onderzoek van EMA nu al klaar was kan het vaccineren toch weer worden hervat. Het CBG adviseerde om ook in Nederland tijdelijk te stoppen met vaccineren doordat er in verschillende Europese landen meldingen waren van mensen die een tekort aan bloedplaatjes en ernstige trombose ontwikkelden nadat zij waren gevaccineerd. 

Corona-teller.nl
corona vaccin

25 meldingen

Volgens Ton de Boer, de voorzitter van het CBG is de kans dat dit gebeurt extreem klein. Er zijn tot nu toe volgens hem 25 meldingen van deze symptomen binnengekomen. De groep mensen die in totaal gevaccineerd zijn met het coronavaccin van AstraZeneca ligt zo rond de 20 miljoen. Volgens de toezichthouders is het wel mogelijk dat dit een heel zeldzame bijwerking van het vaccin is aangezien dit nooit volledig uit te sluiten is.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Afspraak maken via Corona-teller.nl
Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten