corona vaccin

De laatste tijd is er veel nieuws rondom het AstraZeneca vaccin. Dit begon met verschillende meldingen van mensen die trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelden nadat zij gevaccineerd waren met het coronavaccin van AstraZeneca. Vanuit verschillende landen in Europa kwamen hier meldingen van waardoor veel landen besloten om tijdelijk te stoppen met het toedienen van dit coronavaccin. Voordat zij weer verder zouden gaan met de vaccinatiecampagne moest er worden gekeken naar de mogelijke bijwerkingen die bij het vaccin komen kijken.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Onderzoek van EMA

Het EMA is de organisatie die in Europa gaat over het onderzoeken van de veiligheid van vaccins. Daarom wachtten de meeste landen die aan het vaccineren waren met het coronavaccin van AstraZeneca op de uitslag van het onderzoek van EMA. Aan de hand hiervan werd bepaald of het verantwoord was om door te gaan met de vaccinatiecampagne. Het duurde ongeveer een week voordat het onderzoek was afgerond. Er waren erg weinig meldingen van mensen die een tekort aan bloedplaatjes in combinatie met trombose ontwikkelden nadat zij waren gevaccineerd. Daarom was het lastig om een verband te ontdekken. 

Verband tussen vaccin en trombose

Doordat er zo weinig mensen waren die last kregen van bepaalde klachten was het lastig om een verband te ontdekken tussen het vaccin en de klachten. Toch was het ook niet mogelijk om dit verband volledig uit te sluiten. Omdat er zo weinig mensen waren die klachten kregen terwijl er ontzettend veel mensen zijn ingeënt met het vaccin van AstraZeneca, vond het EMA het verantwoord om door te gaan met vaccineren. In heel Europa zijn enkele tientallen meldingen van mensen die deze zeldzame bijwerkingen hadden ontwikkeld. Er zijn miljoenen mensen gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin wat wel aangeeft hoe klein de kans is dat je hier last van krijgt. 

corona vaccin

Nieuw onderzoek

Tijdens het eerste onderzoek van EMA werd er dus geen verband ontdekt tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de tromboseklachten. Toch is het van belang om verder te gaan met het onderzoek om te kijken hoe groot de kans is dat dit gebeurt en of dit echt gekoppeld is aan bepaalde leeftijdsgroepen zoals steeds wordt gedacht. Dit wordt gedacht op basis van de gegevens van de mensen die trombose en een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelden nadat zij waren gevaccineerd. Nederland zal sowieso niet doorgaan met het toedienen van dit coronavaccin als er nog niet meer bekend is over de kans op ernstige bijwerkingen.

Corona-teller.nl

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten