Coronavaccin met bijwerkingen? Dit moet je weten

Het is van belang dat mensen in Nederland goed op de hoogte zijn van de risico’s, maar ook van de voordelen van het nemen van een prik tegen corona. Dat komt doordat er veel in het nieuws is over mogelijke bijwerkingen van de vaccins. Daarom kan het voor sommige mensen lijken alsof het totaal geen goed idee is om je te laten vaccineren aangezien je hierdoor last kunt krijgen van bijwerkingen. Aan de andere kant draag je wel bij aan de bestrijding van het coronavirus en bovendien wordt je na het nemen van het vaccin niet meer ziek als je besmet raakt met het coronavirus. Hier lees je alles wat je moet weten over mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins.

corona vaccin

Bescherming tegen het virus kan voor bijwerkingen zorgen

Een vaccin, tegen corona of tegen een ander virus, is bedoeld om het immuunsysteem als het ware voor te bereiden op een mogelijke besmetting in de toekomst. Er moeten dan antistoffen worden aangemaakt waardoor het lichaam weet wat het moet doen wanneer het met het echte virus in aanraking komt. Het is de bedoeling dat je lichaam wel antistoffen aanmaakt, maar dat het lichaam niet ziek wordt. Bij sommige mensen kan echter een milde reactie op het virus ontstaan die mogelijk voor klachten als lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn kan zorgen. Dit is een natuurlijke reactie, maar het is wel van belang om in de gaten te houden hoe heftig deze bijwerkingen zijn.

Niet ieder vaccin heeft dezelfde kans op bijwerkingen

Niet ieder coronavaccin zorgt voor dezelfde bijwerkingen en niet bij ieder vaccin is de kans op bijwerkingen even groot. Dat komt doordat deze vaccins niet allemaal op dezelfde manier zijn ontwikkeld waardoor ze ook een andere reactie kunnen oproepen in het lichaam. Het is dan ook niet voor niets dat de effectiviteit van de verschillende vaccins ook niet hetzelfde is. Dit geldt ook voor de kans op bijwerkingen. Zo meldt bijwerkingencentrum Lareb bijvoorbeeld dat vrouwen van onder de 60 over het algemeen vaker last hebben van lichte bijwerkingen bij het vaccin van AstraZeneca dan bij het vaccin van Pfizer. 

corona vaccin 13

Nieuwe bijwerkingen kunnen ontdekt worden na de testperiode

Dat een vaccin zorgvuldig en op een grote groep mensen is getest hoeft niet per se te betekenen dat alle bijwerkingen bekend zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het coronavaccin van AstraZeneca. Hierbij werd nadat er al een tijdje werd gevaccineerd ontdekt dat trombose en een laag aantal bloedplaatjes een ernstige bijwerking is van het vaccin. De vaccins worden eerst op tienduizenden tot honderdduizenden mensen getest. Hierdoor worden alle bijwerkingen die veel voorkomen ontdekt, maar zeer zeldzame bijwerkingen die minder dan één keer op de honderdduizend mensen voorkomen kunnen tijdens de testperiode niet naar voren komen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie