Welke coronavaccins zijn er in 2020 in de maak?

Het coronavirus zorgt al maandenlang voor veel problemen over heel de wereld. Om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid problemen weer afnemen, is het van belang dat er een goed vaccin op de markt komt. Zo kan er wanneer er een goedwerkend vaccin is, nagedacht worden over hoe de nieuwe maatschappij eruitzien. Op dit moment zijn er veel bedrijven bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Een aantal van hen hebben al serieuze resultaten geboekt. 

Het vaccin van BioNTech

Een Duitse en Amerikaanse farmaceut werken momenteel samen aan een kanshebbend vaccin. Het vaccin wordt met een prik aangebracht en wordt ook wel mRNA-vaccin genoemd. Op het moment dat dit vaccin het lichaam betreedt, worden er als het waren kleine stukjes corona aangemaakt. Dit is niet het echte coronavirus, maar zorgt er wel voor dat het immuunsysteem antistoffen aanmaakt. Doordat men deze antistoffen aanmaakt, zijn zij beschermd tegen het coronavirus.

De resultaten van het nieuwe vaccin zijn erg veelbelovend. Zo komt er nu naar voren dat het vaccin minimaal 90% effectief is. Om dit vaccin te laten werken zijn er wel twee doseringen nodig. De Europese unie heeft inmiddels 200 miljoen doses besteld. Dit aantal kan verhoogd worden naar 300 miljoen. 

Het coronavaccin van Janssen

Een ander vaccin die zich bevindt in de laatste fase en zeer waarschijnlijk op korte termijn gebruikt zou kunnen worden is het vaccin van Janssen. In dit vaccin zit een verkoudheidsvirus. Van dit virus dat aangebracht wordt, word je niet ziek. Wel zorgt het er net zoals bij het vaccin van BioNTech voor dat het lichaam antistoffen aan gaat maken. 

Binnenkort wordt dit vaccin in Amerika getest op 18.000 mensen. Op het moment dat het blijkt dat dit vaccin zijn werk goed doet, zal het wereldwijd beschikbaar worden. De Europese Unie heeft ook met dit bedrijf een contract gesloten voor 200 miljoen dosessen. 

Het voordeel van het vaccin van Janssen is dat dit vaccin zeer waarschijnlijk maar één dosis nodig om het te laten werken. 

Welke coronavaccins zijn er in 2020 in de maak? 1

Het AstraZeneca vaccin

Een ander coronavaccin dat erg lijkt op het vaccin van Janssen, is het vaccin van AstraZeneca. Het grote verschil is dat er bij dit vaccin geen gebruik wordt gemaakt van een verkoudheidsvirus dat bij mensen voorkomt. Bij dit vaccin wordt er gewerkt met een verkoudheidsvirus dat voorkomt bij chimpansees. Ten opzichte van de twee vaccins die hierboven zijn benoemd, lijkt deze momenteel minder effectief. Zo beschermt dit vaccin 70% van de mensen. Echter, wanneer het vaccin op een andere manier werd ingediend, zorgde dit ervoor dat de effectiviteit steeg naar 90%

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie