Komt er een Coronavaccin voor 2021?

Volgens de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn we in Nederland pas echt beschermd tegen het coronavirus wanneer we een vaccin hebben. Voor velen is het dan ook de vraag hoe dit zich ontwikkeld. Is er een coronavaccin, of hoe lang moeten we hier nog op wachten?

het coronavaccin onderzoek

De ontwikkelingen in vaccins zijn elke dag volop aan de gang. Er zijn meerdere kanshebbers, maar hetgeen dat echt tijd kost, zijn de testen. Zo kunnen de vaccins niet zomaar bij de mens ingespoten worden en wordt dit eerst getest bij dieren. De eerste vaccinontwikkelaars zijn de potentiele vaccins nu aan het testen. Toch kan er hier nog geen directe uitspraak over gedaan worden.

Er wordt gewerkt aan179 coronavaccins

Volgens de cijfers van gezondheidsorganisatie WHO zijn er op dit moment 179 coronavaccins bekend in ontwikkeling. Het grootste gedeelte hiervan zit nog in de testfase op dieren en in het labonderzoek. Onder de wetenschappers wordt dit de preklinische fase genoemd. Het is voor nu dan ook nog de vraag hoeveel van deze vaccins uiteindelijk op mensen getest zouden kunnen worden. Veel van deze potentiele vaccins zullen zeer waarschijnlijk vroeg in het proces sneuvelen. Kaart Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

De eerste twee fases

Wanneer bij het preklinisch onderzoek voldoende aanwijzingen zijn dat het vaccin zou kunnen werken, kan het getest worden op mensen. In fase 1 wordt het vaccin onderzocht bij een kleine groep mensen. Hierbij wordt er voornamelijk gekeken naar of er geen bijwerkingen ontstaan. Als het blijkt dat de deelnemers geen bijwerkingen krijgen, dan kan het vaccin doorgaan naar de tweede fase.

coronavaccin

In de tweede fase wordt het effect van het vaccin bekeken bij een specifieke bevolkingsgroep, bijvoorbeeld de ouderen. Daarnaast wordt er in de fase met verschillende dosering gewerkt. 

Coronavaccin

De 3e fase van het coronavaccin

Wanneer het coronavaccin door de eerste en tweede fase heen is gekomen, gaat deze door naar de derde fase. Bij de derde fase wordt het vaccin getest op een grotere groep mensen. Hierbij zit het aantal meestal boven de 10.000 personen. In deze fase wordt er gekeken of het vaccin echt zorgt voor een vermindering van klachten. Alleen de echte kanshebbers komen dus in de derde fase terecht.

Op dit moment zijn er een aantal vaccins die zich in deze fase bevinden. Toch is het nog niet met zekerheid te zeggen of er in 2020 een goedwerkend vaccin op de markt komt. Wel is het van belang dat dit vaccin snel komt. Zo ontstaan er in Nederland dagelijks nieuwe brandhaarden. Op dit moment is er brandhaard onder de studenten in Groningen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie