corona vaccin

In de Europese Unie waren er tot voor kort 3 coronavaccins goedgekeurd om toegediend te worden aan de bevolking. Het gaat hierbij om de vaccins van AstraZeneca, Pfizer en Moderna. Dit rijtje wordt nu langer aangezien het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Daarom zullen binnenkort de eerste Nederlanders worden ingeënt met dit vaccin. Het gebruik van dit vaccin moet er voor zorgen dat het tempo van de vaccinaties nog meer kan worden opgevoerd waardoor bepaalde maatregelen eerder kunnen worden versoepeld. 

corona vaccin

Welke Nederlanders hebben recht op het Janssen-vaccin?

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk welke groepen in Nederland het eerst zullen worden ingeënt met het nieuwe vaccin. Dat is namelijk grotendeels afhankelijk van het advies van de gezondheidsraad. Het ziet er op dit moment naar uit dat het vaccin van Janssen op dezelfde manier zal worden gebruikt als het vaccin van AstraZeneca. Thuiswonenden tussen de 60 en 65, medewerkers in de gehandicaptenzorg, thuiszorg en GGZ en een gedeelte van de mensen vanaf 18 jaar met een medische indicatie zullen waarschijnlijk het eerst worden gevaccineerd. 

Wat is de effectiviteit van het vaccin?

Veel mensen zijn uiteraard benieuwd naar de effectiviteit van het nieuwe coronavaccin. Het Janssen vaccin heeft een effectiviteit van 67 procent. Dit houdt in dat van de 100 mensen die worden gevaccineerd, 33 nog steeds besmet kunnen raken met het coronavirus. Toch heeft het ook voor deze mensen nut gehad om zich te laten vaccineren want het vaccin zorgt er wel voor dat je een minder grote kans hebt om ziek te worden. Het lijkt er op dat dit vaccin een goed middel is om zo veel mogelijk ziekenhuisopnames te voorkomen.

corona vaccinatie

Hoelang duurt het voordat het vaccin werkt?

Als je bent gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen, ben je na ongeveer twee werken beschermd tegen het coronavirus. Uit onderzoek is gebleken dat je vier weken na het krijgen van het vaccin het best beschermd bent tegen het virus. Hoelang het vaccin je precies beschermd is nog niet bekend. We weten zeker dat het vaccin na 56 dagen nog steeds goede bescherming biedt. Het is zeer waarschijnlijk dat het vaccin veel langer werkt, maar er zijn simpelweg nog niet genoeg mensen die het vaccin langer geleden hebben gekregen waardoor we dit nog niet weten.

Zijn er bijwerkingen van het vaccin?

Het lijkt er op dit moment op dat het nieuwe coronavaccin relatief weinig bijwerkingen heeft. Tot nu toe zijn de meest voorkomende bijwerkingen pijn op de plek van de prik en het krijgen van tijdelijke hoofdpijn of vermoeidheid. Meestal zijn deze klachten na 1 tot 3 dagen weg en zijn het vrij milde klachten.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten