corona vaccin

Het vaccineren tegen het coronavirus moet er voor zorgen dat wij op de lange termijn helemaal zonder maatregelen door het leven kunnen gaan. Om dit te kunnen realiseren is het natuurlijk wel van belang dat de vaccins die de mensen in Nederland toegediend zullen krijgen veilig zijn. Niemand wil immers ingeënt worden met een vaccin waarvan de veiligheid niet met 100 procent zekerheid kan worden gegarandeerd. Op dit moment is er veel te doen over het coronavaccin van Janssen. In Europa wordt dit nog niet gebruikt, maar in de Verenigde Staten is er al volop gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

Online Testen via Corona-teller.nl
corona vaccin

Wat is er aan de hand met het vaccin van Janssen?

De situatie die nu is ontstaan rondom het coronavaccin van Janssen heeft erg veel weg van alle commotie rondom het vaccin van AstraZeneca. Het is namelijk zo dat er meldingen zijn gekomen van mensen die last kregen van trombose in combinatie met een verkleind aantal bloedplaatjes nadat zij waren ingeënt met het vaccin van Janssen. In totaal zijn er in de Verenigde Staten zo’n 7 miljoen mensen gevaccineerd waarvan er 6 last kregen van deze zeldzame klachten. Dat is dus ongeveer een kans van één op de 1,17 miljoen. De kans op ernstige bijwerkingen is dus niet heel groot, maar toch is dit reden genoeg voor een onderzoek van het EMA naar de veiligheid van het vaccin. 

Toeval of niet?

Het is op dit moment lastig te zeggen of er echt een verband is tussen het coronavaccin van Janssen en de ernstige klachten die 6 Amerikanen ontwikkelden nadat zij hiermee waren ingeënt. Dat komt doordat de kans ook aanwezig is dat het simpelweg toeval is dat deze mensen precies op dit moment trombose hebben ontwikkeld. Als blijkt dat er wel een verband is met het coronavaccin is de kans om deze ernstige klachten te ontwikkelen erg klein aangezien er op een groep van 7 miljoen gevaccineerden 6 mensen zijn die hier last van kregen. 

corona

Onderzoek van het EMA

In de Europese Unie werd het coronavaccin van Janssen nog niet gebruikt. Eigenlijk zou dat op dit moment al wel het geval zijn. In Nederland zou het vaccineren met dit coronavaccin bijvoorbeeld vorige week van start gaan, maar dat werd door Hugo de Jonge uitgesteld door de berichten over de ernstige bijwerkingen. Natuurlijk waren de berichten over eventuele bijwerkingen van dit coronavaccin genoeg reden voor het EMA om een onderzoek in te stellen. Naar verwachting zullen de resultaten van dit onderzoek vandaag om 17:00 worden gepubliceerd.

PCR en Sneltest prijzen

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten