corona vaccin

Tijdens de meest recente persconferentie op 8 maart benoemden zowel Mark Rutte als Hugo de Jonge meerdere keren dat het nog niet zeker is of je helemaal niet meer besmettelijk bent als je gevaccineerd bent met het coronavaccin. Veel mensen vragen zich hierdoor af of het wel nut heeft om je te laten vaccineren. Om te begrijpen waarom we nog niet weten of iedereen honderd procent beschermd is door het coronavaccin is het eerst van belang om te begrijpen hoe een vaccin werkt. Als je dit begrijpt, is het logisch dat het geen enkel coronavaccin altijd effectief is en besmetting voorkomt.

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝
Besmettelijk ondanks coronavaccin, hoe is dat mogelijk? 1

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin moet er voor zorgen dat je niet meer ziek wordt of besmet raakt met een virus. Het is lastig om een vaccin te maken wat bij iedereen volledig werkt. Een vaccin bevat een deel van het virus waardoor je lichaam een afweerreactie start. Hierdoor worden antistoffen tegen het virus aangemaakt. Daardoor weet je lichaam als het ware wat het moet doen wanneer het in aanraking komt met het echte virus. Het is van belang dat er slechts een deel van het virus in het vaccin zit waardoor je niet ziek wordt. De bijwerkingen die je kunt krijgen wanneer je het coronavaccin hebt gekregen worden dan veroorzaakt door dit deel van het virus.

Bijwerkingen van het vaccin

Er zijn bij bijwerkingencentrum Lareb sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Nederland veel meldingen over bijwerkingen van de verschillende coronavaccins die in Nederland worden gebruikt. Deze meldingen zijn geen reden tot zorgen aangezien ze allemaal gaan over klachten die te verwachten waren na het krijgen van een vaccin. Toch is het van belang dat mensen ook milde klachten die ze hebben ontwikkelt na het krijgen van een vaccinatie blijven melden. Op die manier krijgen wetenschappers een beter overzicht van hoeveel mensen daadwerkelijk bijwerkingen ervaren en hoe erg deze zijn.

Minder klachten

Op dit moment is niet duidelijk of het coronavaccin in alle gevallen zorgt dat je niet meer besmet kunt raken. Veel wetenschappers denken dat het nog wel mogelijk is om besmet te raken wanneer je bent gevaccineerd, maar dat de klachten die je hierdoor ervaart minder erg zijn omdat je al antistoffen hebt. Het is daardoor op dit moment ook nodig om afstand van elkaar te houden als je bent gevaccineerd. 

Corona-teller.nl
corona vaccin

Heeft het wel zin om je te laten vaccineren als je daarna nog steeds besmet kunt raken?

Het heeft zeker nog zin om je te laten vaccineren omdat je hierdoor veel minder klachten zult ervaren als je toch besmet raakt. Dat effect is op dit moment al terug te zien in de besmettingscijfers van ouderen die in een verpleeghuis wonen. Deze zijn naarmate er meer ouderen gevaccineerd zijn steeds meer afgenomen. Bovendien zullen de meeste maatregelen hoogstwaarschijnlijk kunnen worden versoepeld als er genoeg mensen gevaccineerd zijn.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝
Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten