Voorkomt coronavaccin verspreiding nieuwe varianten?

Het coronavirus is op dit moment nog steeds niet onder controle, maar het lijkt er op dat we hier steeds dichter bij komen. Dat heeft verschillende redenen. Er zijn nog steeds vrij veel nieuwe besmettingen, maar het aantal doden neemt wel steeds meer af. Niet iedereen is het er over eens wat de oorzaak is van deze afname van het aantal doden, maar dat het goed nieuws is, is een feit. Hoogstwaarschijnlijk overlijden er steeds meer mensen aan het coronavirus doordat er steeds meer mensen zijn gevaccineerd. De vaccinatiecampagne is er op gericht om eerst de mensen die het meest kwetsbaar zijn te vaccineren. Er is dus voor gekozen om vooral ouderen die in verpleeghuizen wonen te vaccineren.

Voorkomt coronavaccin verspreiding nieuwe varianten? 1

Vaccinaties

Er zijn verschillende opvattingen over wat hetgeen gaat zijn wat er voor zorgt dat wij geen last meer hebben van het coronavirus. Sommige mensen denken dat het vaccin niet genoeg is en dat we zullen moeten wachten tot er een medicijn is wat er voor zorgt dat zieke mensen beter worden in plaats van voorkomen dat deze mensen besmet raken. Dit zou volgens veel mensen een hoop problemen oplossen, maar helaas bestaat dit nog niet. De vaccinaties kunnen er ook voor zorgen dat het coronavirus verdwijnt. Als genoeg mensen zijn ingeënt met het vaccin zullen zij niet meer besmet raken of nauwelijks klachten krijgen als ze toch besmet zijn. 

Nieuwe varianten

De toekomst ziet er volgens velen rooskleurig uit doordat er steeds meer mensen gevaccineerd worden. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan twee miljoen prikken gezet. Toch is er ook gevaar met betrekking tot de vaccins. Er zijn namelijk verschillende mutaties van het coronavirus die besmettelijker of dodelijker blijken dan het originele virus. Daarom vragen veel mensen zich af of de vaccins wel werken tegen deze nieuwe varianten en of dit in de toekomst met mogelijke nieuwe varianten ook zo is. Op dit moment lijkt het er op dat de coronavaccins goed beschermen tegen de varianten waar we nu mee te maken hebben. 

Het voorkomen van verspreiding van nieuwe varianten

corona vaccin

De WHO is bang dat het tempo waarmee nieuwe varianten van het coronavirus opduiken er mogelijk voor zou kunnen zorgen dat de werking van de vaccins minder wordt. Tijdens het ontwikkelen van de vaccins waren er nog weinig mutaties van het coronavirus bekend en daarom kon het vaccin ook niet getest worden op deze nieuwe varianten. Het coronavaccin van Janssen is wel getest op de Zuid-Afrikaanse variant. Hieruit bleek dat het vaccin minder goed beschermt tegen deze mutatie. Het is zelfs niet zeker of het vaccin wel beschermt tegen ernstige infecties met deze variant. 

Meer besmettingen

Een virus muteert wanneer het overspringt naar een ander mens. De kans dat dit gebeurt wordt dus groter naarmate er meer mensen besmet raken. Daarom heeft het vaccineren zeker effect op het voorkomen van nieuwe mutaties, maar natuurlijk zullen er altijd mutaties blijven ontstaan.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie