Het corona vaccinatieplan kan in 2021 in de problemen komen vanwege de privacywetgeving

Al maandenlang keken we uit naar het moment dat er een goed werkend vaccin op de markt werd uitgebracht. Inmiddels hebben we in Nederland een vaccin dat binnenkort op grote schaal ingezet gaat worden. Zo staat er op de planning van het vaccinatieplan dat de eerste vaccinaties op 8 januari zullen plaatsvinden. Toch hangt dit nog van een aantal zaken af. Daarnaast komen er ook steeds meer zaken aan het licht die kunnen zorgen voor problemen. Zo kan onder andere de privacywetgeving voor problemen gaan zorgen in de strijd tegen het coronavirus.

Niet elke arts wilt gevaccineerd worden tegen het coronavirus

Niet elke arts wilt zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Op zich zal dat niet zo’n probleem zijn als het duidelijk zou zijn wie er wel en wie er niet gevaccineerd is. Echter, vanwege de privacywetgeving in Nederland, leidt dit wel tot problemen. Zo hoeven artsen vanwege deze wetgeving niet aan te geven of dat ze besmet zijn. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het erg lastig wordt om het personeel in te plannen. Wanneer het personeel dat niet gevaccineerd is alsnog wordt ingepland, kan dit zorgen voor meer besmettingen. De bestuurder van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem heeft gevraagd aan de inspectie hoe er hiermee om moet worden gegaan. Op deze vraag is er nog geen antwoord gekomen.

Wie gaan er in Nederland als eerst gevaccineerd worden?

In Nederland zullen eerst de zorgmedewerkers van verpleeghuizen gevaccineerd worden. Ongeveer tegelijkertijd zullen medewerkers uit de thuiszorg en de gehandicaptenzorg ingeënt worden en daarna zullen de bewoners van verpleeghuizen en instellingen met een verstandelijke beperking gevaccineerd worden. Als deze groepen gevaccineerd zijn, worden de vaccins voor iedereen beschikbaar. 

coronavaccinaties

Komt er een vaccinatiebewijs?

Het is inmiddels gebleken dat het coronavirus voor erg veel problemen kan zorgen. Er wordt daarom in veel landen overwogen om met een vaccinatiebewijs te werken. Zo zou het kunnen zijn dat je naar bepaalde landen niet op vakantie kunt gaan, als je niet aan kunt tonen dat je gevaccineerd bent. Daarnaast wordt er ook over nagedacht om in Nederland met een vaccinatiebewijs te werken. Zo mogen de mensen die bijvoorbeeld al gevaccineerd zijn, weer naar de kroeg. Of dit plan uiteindelijk doorgezet gaat worden, is nog niet duidelijk. Wel hebben een aantal landen inmiddels duidelijk laten weten dat zij wel met een corona vaccinatiebewijs gaan werken en je het land niet inkomt zonder dat je gevaccineerd bent. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie