Is het coronavirus in 2020 gemuteerd, of gaat dit nog gebeuren?

De cijfers van het aantal coronabesmettingen lopen in Nederland hoog op. Zo meldt het RIVM dat er afgelopen etmaal zo’n 4000 nieuwe coronabesmettingen bij zijn gekomen. Doordat de kans op het oplopen van het virus groter blijft worden, is het prettig om te weten wat de daadwerkelijke risico’s zijn.

Wat is het coronavirus?

Het nieuwe virus dat de hele wereld op zijn kop staat is een virus die een ziekte genaamd COVID-19 kan veroorzaken. Dit virus wordt op verschillende manieren van mens op mens verspreid.  Zo kan het virus bijvoorbeeld verspreid worden door niezen en hoesten. Dit omdat er dan kleine druppeltje in de lucht komen die iemand anders kan inademen. Naast dat dit overgedragen kan worden via hoesten/niezen, zorgen ook vaak de handen voor een overdracht van het virus.

Bekijk ook de Corona besmettingen per gemeente op Corona kaart Nederland

kaart van nederland - corona-teller.nl - Coronavirus Nederland Statistieken het laatste live Nieuws
corona en gevolgen

Hoe werkt een virus?

Een virus bestaat uit extreem kleine organismen. Deze organismen kunnen met een microscoop niet worden waargenomen. Een virus heeft om schadelijk te kunnen worden, gastcellen nodig. Wanneer iemand besmet is met een virus, heeft dit virus een plek gevonden in het lichaam en is zich hier gaan vermeerderen. Veel van deze viruscellen besmetten weer anderen cellen en hierdoor wordt de virusdrager ziek. Het immuunsysteem neemt deze rare cellen waar en gaat in de aanval. Zo worden er antistoffen gemaakt om het virus in te dammen. Het eerste coronamedicijn dat op de markt is, bestaat nu ok uit antistoffen van mensen die het virus hebben gehad.

Het coronavirus en veranderingen

coronavirus

Het ontstaan van het coronavirus is nog niet vastgesteld. Toch wordt er verwacht dat het coronavirus van dieren naar mensen is overgesprongen. Hetgeen waar bij virussen rekening mee gehouden dien te worden, is dat virussen in verloop van tijd kunnen veranderen. De verandering wordt ook wel een mutatie genoemd. Een mutatie kan ervoor zorgen dat een virus minder schadelijk wordt, of juist nog schadelijker wordt. Om te voorkomen dat het virus onverwachts nog schadelijker wordt, wordt het virus goed in de gaten gehouden. Eventuele impactvolle mutaties zullen hierdoor snel worden opgemerkt.   

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie