Coronavirus, dit zijn 3 veel voorkomende misverstanden

Het coronavirus heeft veel impact gehad op Nederland. Er zijn veel mensen die het niet eens zijn met het beleid van de overheid. Dat kan verschillende redenen hebben. Het is bijvoorbeeld zo dat veel mensen allerlei informatie krijgen die helemaal niet bewezen is. Door het gemak waarmee je dingen kunt delen op het internet wordt er veel foutieve informatie verspreid onder de mensen. Veel mensen geloven dit soort beweringen vrij makkelijk waardoor zij deze informatie weer delen met anderen. Er is geen onderwerp waar zo veel fake news over is als het coronavirus.

corona misverstanden

Het coronavirus is minder gevaarlijk dan de griep

Er zijn veel mensen die denken dat het coronavirus niet gevaarlijker is dan de griep. Dit is een veel voorkomend misverstand. Een Frans onderzoek wat in het tijdschrift The Lancet is geplaatst wijst erop dat het virus wel degelijk gevaarlijker is dan de griep. In dit onderzoek werden zo’n 45.000 patiënten tijdens het heftige griepseizoen van 2018/2019 vergeleken met ongeveer 90.000 coronapatiënten tijdens maart en april van 2020. Op bijna alle vlakken bleek het virus gevaarlijker. Er waren meer mensen besmet en een groter deel van deze mensen kwam te overlijden of moest naar het ziekenhuis. 

De PCR-test is onbetrouwbaar

Op het internet zijn veel berichten te vinden die aangeven dat de meest gebruikte testmethode onbetrouwbaar is. De meest gebruikte coronatest in Nederland is de PCR-test. Dat is volgens het RIVM de meest betrouwbare testmethode. Deze testmethode meet het genetische materiaal in je keel of neus. Wanneer iemand kort geleden besmet is geraakt met het virus zit er mogelijk nog niet genoeg genetisch materiaal in je keel of neus waardoor de test niet positief is. Daarom is het van belang om eerst 5 dagen te wachten wanneer je met iemand die besmet is met het virus voordat je je laat testen.

corona vaccin

Er is een medicijn tegen corona

Je komt online regelmatig berichten tegen die gaan over een mogelijk medicijn tegen het coronavirus. In deze berichten lijkt het vaak alsof er een medicijn is gevonden wat volledig werkt. Toch is er op dit moment nog geen echt werkend medicijn tegen het coronavirus. Er zijn wel een aantal middelen die mogelijk als een medicijn tegen de complicaties die veel besmette mensen ervaren, maar deze zijn allemaal nog in de testfase. Voordat een middel als medicijn kan worden gebruikt moet er eerst worden gekeken naar de mogelijke bijwerkingen en of het middel wel echt betrouwbaar is.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie