Zorgt het coronavirus voor een langere kerstvakantie in 2020?

Het coronavirus zorgt ervoor dat er wereldwijd veel maatregelen getroffen worden. Ook Nederland treft maatregelen tegen het virus. Het doel van de maatregelen is om te voorkomen dat het virus zich snel verspreidt en hierdoor de ziekenhuizen overvol raken. Een locatie waar het virus momenteel veel door wordt gegeven, is in de scholen. Om ervoor te zorgen dat het aantal coronabesmettingen flink daalt, wordt er nu aan gedacht om de scholen langer kerstvakantie te geven.

Wat vindt Nederland hiervan?

Om erachter te komen wat de gemiddelde Nederlander van dit idee vindt, is er aan ruim 2700 mensen gevraagd wat zij van dit idee vinden. 60 procent van deze groep vindt dat een langere kerstvakantie op middelbare scholen een goed idee is.

De experts van het OMT adviseren het kabinet om te kijken naar de mogelijkheden

De experts van het Outbreak Management Team vinden het belangrijk dat er wordt onderzocht of het mogelijk is om de kerstvakantie te verlengen. Dit omdat scholieren gemiddeld gezien vaker besmet raken en als de scholen dicht zouden zijn, er minder sociaal contact is. Dit zou kunnen betekenen dat het aantal besmettingen af zou nemen. 

Een langere vakantie behoort tot de opties

Het kabinet heeft tot nu steeds vastgehouden aan het feit dat het sluiten van de scholen zorgt voor grote maatschappelijke gevolgen. Wel begint het steeds duidelijker te worden dat het sluiten van de middelbare scholen bij kan dragen aan de bestrijding van het virus. Volgens het kabinet wordt een verlenging van de kerstvakantie zeker niet uitgesloten. 

corona en kerstvakantie

De coronacijfers zijn nog niet op het gewenste niveau 

Een gedeelte van het kabinet heeft afgelopen dinsdag middag gedebatteerd over de aanpak op het coronavirus. Zo vallen de coronacijfers nu erg tegen en is het belangrijk dat het aantal besmettingen per dag verder daalt. De druk op de reguliere zorg is momenteel nog steeds erg groot en die situatie is zorgelijk. Mede de druk op de zorg zorgt ervoor dat het nu van belang is om de huidige maatregelen kritisch te bekijken. 

Komen er versoepelde maatregelen rondom kerst?

Minister De Jonge vertelde tijdens een persconferentie dat de kans groot was dat er een versoepeling van de coronamaatregelen zou zijn rondom de feestdagen. Echter, met de huidige ontwikkelingen begint het er steeds meer op te lijken dat dit niet gaat gebeuren. Zo vinden onder andere de experts van het OMT en Kamerleden, dit geen goed idee. Of er een versoepeling komt qua maatregelen wordt 8 december bekend gemaakt. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie