Het coronavirus zorgt ervoor dat arbeiders die illegaal in Nederland verblijven, terugkeren naar land van herkomst

Het coronavirus heeft op vrijwel alles een grote impact. Zo worden er strenge maatregelen genomen en zijn die op elk niveau merkbaar. Een groep mensen die hier ook last van hebben, zijn de ongedocumenteerde migranten. Doordat er op dit moment geen werk is voor hen, zijn ze genoodzaakt om terug naar het eigen land te reizen. 

De jaarcijfers van IOM

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) houdt in Nederland bij hoeveel afgewezen irreguliere migranten en asielzoekers terugkeren naar het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen. In 2020 was het aantal mensen die terug zijn gekeerd een stuk lager dan het jaar ervoor. Dit heeft voornamelijk te maken gehad met de reisbeperkingen die tot stand zijn gekomen door het coronavirus. In 2020 zijn er 1815 mensen vertrokken en dat jaar ervoor waren dit er 3035. In het begin van 2021 is er een flinke stijging te zien. 

Wie vertrekken er voornamelijk?

Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk mensen zonder verblijfsstatus die werkzaam waren in de horeca vertrekken naar het land van herkomst. Dit omdat er geen werk meer voor hen was en zij dus zonder geld kwamen te zitten. Echter, het terug laten keren was tijdens de corona crisis aanzienlijk lastiger dan voorgaande jaren. Zo zijn er minder vluchten mogelijk en is de procedure op dit moment net even anders.

coronavirus migranten

Vooral Albanezen keren terug

In de lijst met nationaliteiten die het vaakst terugkeren naar het land van herkomst, staan de Albanezen bovenaan. Zo waren dit er in 2020, 280. Het opmerkelijke is dat dit voornamelijk gaat om Albanezen die via vrachtwagens Engeland probeerden in te komen. De migranten die vrijwillig willen terugkeren komen in Nederland in aanmerking voor hulp. Zo krijgen zij financiële hulp en wordt de reis geregeld.

 

corona Brits

Hoeveel corona besmettingen zijn er vandaag bijgekomen

Het aantal nieuwe corona besmettingen per dag neemt al wekenlang af. Echter, dit gebeurd in kleine aantallen. De afgelopen 24 uur zijn er 4.774 mensen mensen besmet het coronavirus. Ten opzichte van het weekgemiddelde is dit aan de lage kant. Toch is het opvallend dat er alsnog zoveel nieuwe besmettingen tot stand komen. Er gelden namelijk erg strenge regels die dit zouden moeten beperken. Dat  er dagelijks nog veel besmettingen tot stand komen, heeft voornamelijk te maken met de Britse variant van het coronavirus.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie