Past het coronavirus zich aan aan de groeiende immuniteit onder de bevolking?

Het coronavirus heeft voor veel problemen gezorgd in Nederland en in de rest van de wereld. Dit zijn zowel problemen die zijn ontstaan door de komst van het virus als problemen die zijn ontstaan door de maatregelen die zijn genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder kan verspreiden. Het is van belang om de juiste balans te vinden tussen het voorkomen van verspreiding van het virus en het sparen van de economie. Dit is natuurlijk erg lastig en bovendien heb je ook nog te maken met het virus wat constant blijft muteren. 

coronavirus immuniteit

Nieuwe varianten

Er zijn veel verschillende mutaties van het coronavirus ontdekt. Dit levert een hoop gevaren op. Sommige nieuwe varianten hebben weinig andere eigenschappen dan het originele virus, maar er zijn ook gevaarlijkere nieuwe varianten. Het is namelijk zo dat sommige eigenschappen veranderen bij een mutatie van het virus. Zo is de nieuwe Britse variant besmettelijker dan het originele virus. Dit is erg vervelend aangezien er hierdoor ondanks de maatregelen nog steeds relatief veel mensen besmet raken. Bovendien weet je niet wat voor nieuwe varianten er in de toekomst nog allemaal bij zullen komen.

Het virus past zich aan

Het lijkt er door alle nieuwe mutaties van het coronavirus die worden ontdekt op dat het virus zich aanpast aan de omstandigheden waarin het verkeerd. Dat is voor ons mensen natuurlijk geen fijne ontwikkeling. We weten op dit moment nog niet in hoeverre het virus verder zou kunnen muteren, maar het is van belang om er rekening mee te houden dat er in de toekomst zonder twijfel nog een aantal nieuwe varianten zullen worden ontdekt. Het virus blijft muteren en het is dan vooral te hopen dat de coronavaccins die we op dit moment hebben ook beschermend werken tegen de nieuwe varianten van het virus. 

Steekproef

Om te ontdekken of er nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland zijn worden iedere week steekproefsgewijs een paar procent van de afgenomen tests van die week bekeken. Er wordt dan onderzocht of dit een al bekende variant van het virus is of dat je hier te maken hebt met een nieuwe variant. Door dit zo te monitoren weet je zeker dat het niet lang duurt voordat je een nieuwe variant hebt ontdekt. Er zijn ook veel landen die dit soort onderzoek niet doen. Het zou natuurlijk een stuk beter zijn als zij dit ook zouden doen zodat nieuwe varianten eerder worden ontdekt. 

corona vaccin

Vaccineren

De enige oplossing tegen de nieuwe varianten is zo veel mogelijk vaccineren. Zo verdwijnt het coronavirus zo snel mogelijk en zo veel mogelijk. Het is dan alleen wel te hopen dat het coronavirus niet op een bepaalde manier gaat muteren waardoor de vaccins minder effectief worden. Op dit moment lijken de vaccins te werken tegen alle bekende varianten, maar je weet natuurlijk nooit wat voor variant er in de toekomst kan ontstaan.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie