Kan je het Coronavirus voor de tweede keer krijgen in 2020?

Al enige tijd hebben we met zijn allen te maken met het zeer besmettelijke virus genaamd Corona. Corona is ontstaan in Wuhan en heeft zich vanaf daar in een rap tempo wereldwijd verspreid. In het begin werd er vrij laks naar gekeken en leek het voor de Westerse landen allemaal te ver weg. Het was bijna niet niet denkbaar dat het virus zich zo snel zou verspreiden en ook wij hier last van zouden krijgen. Toch heeft het virus zich uiteindelijk wereldwijd weten te verspreiden en zijn er nu miljoenen mensen die het virus al een keer hebben gehad. De vraag die voor hen achterblijft is: Is het mogelijk om het coronavirus voor de tweede keer te krijgen? 

Het gebeurde in Hong Kong

In maart 2020 ging een 33-jarige man naar het ziekenhuis met coronaklachten. Het bleek dat de man corona had en enige tijd rust moest nemen. Hierna bleef de man een langere periode in het ziekenhuis. Nadat hij twee negatieve testen had afgelegd, mocht de man terug naar huis. 

Coronavirus

In augustus vertrekt dezelfde man nietsvermoedend naar Spanje. Eenmaal bij terugkomst legt dezelfde man een positieve test af. De man moet opnieuw in quarantaine en blijkt het virus dus nog een keer te hebben. In een universiteit in Hong Kong hebben ze zijn bloed onderzocht. Wat blijkt nou, er waren kleine veranderingen te zien in de structuur van het virus. Hij heeft dus als het ware de tweede keer een net iets ander virus opgelopen. 

We zijn niet immuun!

Als we puur naar de feiten kijken, kunnen we niet immuun worden voor het virus. Wel is het mogelijk dat er een immuunreactie optreedt. Dit houdt in dat er net zoals bij de man in Hong Kong er geen ziektesymptomen meer optreden. Je draagt het virus dan wel bij je, maar wordt er dus niet meer ziek van. Het immuunsysteem komt de tweede keer dus wel sneller en beter in actie.

Toch is er nog niet genoeg bewijslast om een directe conclusie te trekken. De ontwikkelingen van het virus en het onderzoek hierna zullen uitwijzen in hoeverre we immuniteit op kunnen bouwen. Het is daarom van groot belang dat we hier zekerheid over hebben, scherp blijven. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bekijk de coronakaart van Nederland. Houd je daarnaast aan de voorgeschreven regels en voorkom een verdere verspreiding van het virus.

Kaart Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie