Het coronavirus, wat kunnen we in 2021 ervan verwachten?

Het voelt alweer ontzettend lang geleden dat het coronavirus in Nederland een probleem begon te worden. Inmiddels is een groot deel van de mensen al aan de nieuwe situatie gewend. We houden automatisch afstand van anderen en het is heel gewoon dat je je mondkapje opdoet als je de winkel binnen loopt. Ook thuiswerken is iets wat voor de meeste mensen steeds normaler is geworden.

Toch lijken de meeste mensen de situatie ook steeds moeilijker te vinden. Wanneer mogen alle winkels weer open en wat kunnen we dit jaar verwachten? Even leek 2021 het jaar waarin alles weer normaal zou worden. Wellicht is dat ook het geval, maar de huidige situatie laat zien dat dit niet van de ene op de andere dag zal zijn.

corona2122

Zojuist hebben we nog een nieuwsbericht geplaatst dat de lockdown wordt verlengd. Steunmaatregelen voor bedrijven worden ook weer uitgebreid om faillissementen zoveel mogelijk te voorkomen. Toch lijkt het onvermijdelijk dat ook dit jaar weer bedrijven failliet zullen gaan als gevolg van het coronavirus.

De Britse variant van het coronavirus

De huidige coronabesmettingscijfers zijn nog steeds relatief hoog. De cijfers zijn zo zorgwekkend dat het RIVM alle provincies in Nederland heeft aangemerkt als een zeer ernstig risicogebied. Bovendien is het virus in het Verenigd Koninkrijk gemuteerd. Deze nieuwe mutatie zou zich sneller verspreiden. Ook dat is een reden dat de overheid graag voorzichtig wil zijn. In Nederland is deze Britse variant inmiddels ook al opgedoken.

De huidige besmettingscijfers zijn dus nog niet zo dusdanig laag dat we in de nabije toekomst grote veranderingen mogen verwachten. Wel zijn er inmiddels vaccins die voor meer hoop kunnen zorgen.

Hoe zit het met de coronavaccins?

Goed nieuws is wel dat we in Nederland ook zijn begonnen met de vaccins. Hoeveel er de komende tijd gevaccineerd kan worden, zal mogelijk ook een rol spelen in hoe snel de maatregelen versoepeld worden. Eerst zullen vooral de kwetsbare mensen en zorgpersoneel worden gevaccineerd.

Overigens lijkt het er nog wel op dat veel mensen zich niet willen laten vaccineren. Dat terwijl het vaccin wel degelijk volledig veilig lijkt te zijn. Er heerst nog veel onwetendheid rondom de vaccins. Hopelijk zien we ook dat de komende maanden veranderen.

Het is nog moeilijk te voorspellen hoe we nu verder gaan als de lockdown erop zit. Zal de lockdown dan weer verlengd worden of krijgen we eindelijk weer iets meer vrijheid? Dat zal volledig afhankelijk zijn van de cijfers op dat moment.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie