Vaccinaties tegen het coronavirus, hoelang duurt het voordat we het effect in 2021 merken?

Al sinds het begin van de coronacrisis kijkt heel de wereld hoopvol uit naar het vaccin. Dat vaccin zou er voor moeten zorgen dat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden. Inmiddels is het al bijna een maand geleden dat er in Nederland voor het eerst iemand is gevaccineerd. Daarom hadden veel mensen verwacht dat we onderhand het effect van de vaccinaties tegen het virus zouden moeten merken. Toch zijn er in Nederland op dit moment strengere maatregelen dan ooit. Veel mensen vragen zich af hoelang het duurt voordat we het effect van de vaccinaties zullen merken. 

Vaccineren

corona vaccin

Het is de bedoeling dat Nederland voor het einde van maart een groot gedeelte van de 75 plussers gevaccineerd heeft. Dat is de groep die het meest kans heeft op complicaties wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Daarom is het logisch om deze groep mensen als eerst een vaccin te geven. Zo kunnen zo veel mogelijk sterfgevallen kunnen worden voorkomen. Als je gevaccineerd bent, ben je niet direct immuun. Je krijgt later nog een tweede dosis van het vaccin. Ongeveer een week na deze tweede prik is 90% van de mensen die gevaccineerd zijn beschermd. 

Risico op overlijden

Nederland vaccineert eerst de mensen bij wie de kans het grootst is dat zij zouden overlijden wanneer ze besmet raken. Op die manier moet voorkomen worden dat er meer mensen overlijden aan het coronavirus. Daarom is het waarschijnlijk dat we het effect van de vaccinaties eerder zullen zien op het aantal nieuwe sterfgevallen. Ouderen zijn namelijk niet de groep die het virus het meest verspreiden, maar de groep die het meeste risico loopt. De kans is dus groot dat je het effect van de vaccinaties eerst zult zien aan de afnemende sterftecijfers. 

Intensive care

Niet alleen de sterftecijfers zouden moeten afnemen wanneer er genoeg mensen gevaccineerd zijn, maar ook de nieuwe ziekenhuisopnames zouden minder moeten worden. Volgens cijfers van stichting Nationaal Intensive Care Evaluatie zijn de meeste mensen die op de intensive care belanden door het coronavirus tussen de 55 en 75 jaar oud. Daarom zal het aantal nieuwe ziekenhuisopnames waarschijnlijk drastisch afnemen wanneer er meer mensen uit deze groep een vaccinatie hebben gekregen. 

Verspreiding van het coronavirus

corona asas

Het coronavirus zal zich ook wanneer er veel mensen gevaccineerd zijn toch kunnen verspreiden. Dat komt vooral door het feit dat niet iedere leeftijdsgroep gevaccineerd wordt. Daarom zal het vaccineren van veel mensen van 55 plus weinig effect hebben op de verspreiding van het virus onder jongeren. In principe is dit niet zo erg aangezien je zo in ieder geval de groepen die het meest kwetsbaar zijn beschermd tegen het virus.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie