WHO: Europa op koers richting einde pandemie

Ondanks de enorme toename van het aantal coronabesmettingen, zegt de WHO dat het “mogelijk” is dat Europa op weg is naar “een soort pandemische finale” als gevolg van de omikron-variant. De Europese tak van de directeur van de WHO, Hans Kluge, vertelde zondag aan het Franse persbureau AFP.

Omikron: begin van het einde

Kluge denkt dat met de omikron-variant de pandemie makkelijker in te dammen zal zijn. Deze variant is besmettelijker dan de deltavariant, maar lijkt ook minder schadelijk te zijn. Volgens de Europese WHO-directeur zal in maart 60 procent van de Europeanen besmet zijn met omikron. Kuipers: één op de 75 besmet met corona

Meer immuniteit

Na de huidige coronavirusgolf zou er een periode van vele maanden zijn met weinig ziektegevallen. Dit is volgens Kluge te wijten aan het feit dat meer mensen in Europa immuun worden voor het coronavirus, hetzij door vaccins, hetzij door spontane immuniteit na besmetting. COVID-19 zal terugkeren als het aan het eind van het jaar kouder wordt, voorspelt de 53-jarige Belg. “Niet als een pandemie, maar als een endemische ziekte zoals influenza,” zegt de auteur.

RIVM vind het nog ’te vroeg’

RIVM-chef Jaap van Dissel zei zaterdag dat het “veel te vroeg” is om het coronavirus een griep te noemen. Omdat het verloop van de pandemie moeilijk te voorspellen is, zei de WHO eerder iets soortgelijks. De situatie zou snel kunnen veranderen als er een nieuwe variant opduikt die zowel besmettelijker als dodelijker is dan de momenteel overheersende omicron-variant. Om dezelfde reden houdt Kluge een open geest. “Dit virus heeft ons al vaker laten schrikken, dus we moeten uiterst voorzichtig zijn.”

WHO: Gebruik lessen uit 2021 voor beëindigen pandemie in 2022

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie