Grafieken van Ernst Kuipers ‘Kunnen een valkuil zijn’

De corona perconferentie krijgt vanavond een nieuw jasje. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zal grafieken verzorgen. In een interview met NU zijn communicatiedeskundigen het erover eens dat het een verstandige aanpak is. Wel waarschuwen ze voor mogelijke gevaren. Nu live: Persconferentie 14 januari 2022

Ernst Kuipers

Kuipers was tot voor kort voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).Hij kwam in die rol vaak op televisie om ziekenhuisstatistieken te bespreken.Hij gebruikte bij zijn presentaties over de ziekenhuiscapaciteit een scherm voor cijfers en grafieken.Ook vanavond neemt hij dat scherm mee.

“Dit is vanuit communicatieoogpunt heel slim”, zegt communicatiespecialist Lars Duursma. “Beelden zijn in presentaties in het algemeen zeer cruciaal, omdat mensen beelden onthouden. “Tijdens de eerste coronagolf in het land werd een eenvoudige grafiek gegeven om te laten zien hoe je de curve kunt afvlakken (zo vlak mogelijk houden).

Draagvlak voor de lockdown

Volgens Duursma “blijkt nu uit onderzoek dat die visual heel cruciaal is geweest bij het creëren van draagvlak voor de lockdown.””De visual liet aan iedereen zien waarom piekbelasting in de zorg moet worden voorkomen.”

Ook Gonda Duivenvoorden, communicatieadviseur, vindt het gebruik van foto’s ter ondersteuning van persconferenties een slim idee. “Maar er zijn valkuilen”, voegt ze eraan toe.

Het is volgens haar van cruciaal belang om voorzichtig uit te leggen waarom een bepaalde grafiek wordt weergegeven. “In ons land zijn er miljoenen mensen die ongeschoold of analfabeet zijn. “Deze kennis is niet voor iedereen even snel te bevatten.”

“Tegelijkertijd praten is geen goed idee,” voegt Duivenvoorden toe. “De sleutel is om eerst het beeld te presenteren en dan tot drie te tellen in je gedachten voordat je spreekt.”

België probeerde het al in 2020, maar geen succes

In België werd in 2020 bewezen dat grafische voorstellingen niet altijd een goede aanvulling zijn op nieuwsconferenties. Sophie Wilmès, de toenmalige eerste minister, presenteerde een PowerPoint met de vertrekstrategie, maar weinig mensen begrepen die door de ingewikkelde grafische voorstellingen. Er was veel tegenreacties, en daarna heeft niemand ooit nog PowerPoint gebruikt tijdens een nieuwsconferentie.

“Ik denk dat het verstandig is om de grafieken die Kuipers bij het LNAZ heeft gebruikt te vereenvoudigen,” vult Duursma aan. “Als je iemand na de persconferentie kleurpotloden en een blanco vel papier geeft, moet hij de grafiek uit zijn hoofd kunnen maken.”

Hij is van mening dat nieuwsconferenties als gevolg hiervan moeten worden beperkt. “Nieuwsconferenties in het verleden waren buitensporig lang, en iedereen die ooit een presentatie heeft gegeven weet hoe onbevredigend de hoeveelheid materiaal is die wordt onthouden”.

Laat niet alleen grafieken zien

Moet Kuipers alleen grafieken laten zien? Er zijn volgens Duivenvoorden ook andere mogelijkheden. “Je kunt tijdens de persconferentie zeggen dat mensen zich niet helemaal aan de regels houden. “Of je laat een momentopname zien van een enorme groep mensen die bij elkaar staat en merkt op: ‘1,5 meter.’ Het is moeilijk bij te houden; we zien het de hele tijd.'”

Volgens haar begrijpt iedereen wat er bedoeld wordt met dit formaat, en het wekt gevoelens op. “Het beeld wordt onmiddellijk opgenomen door je hersenen.”

Experts hebben vertrouwen in minister Kuipers

Zowel Duursma als Duivenvoorden vinden dat Kuipers het vermogen heeft om ingewikkelde ideeën op een breed publiek over te brengen. “Ik vind dat hij op een rustige en heldere manier communiceert. “Hij is niet een van de soms verbijsterende tegeltjesuitspraken van Hugo de Jonge”, legt Duursma uit.

Volgens Duivenvoorden moet hij voorkomen dat hij te technisch wordt in zijn verhaal. “Bij het LNAZ sprak hij vanuit zijn deskundigheid, waar hij in uitblinkt.Maar kan hij dat ook in zijn hoedanigheid als minister, waarmee je een breder publiek wilt bereiken?”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie