Over het coronavirus gaan in 2020 erg veel geruchten rond, maar wat is hier van waar?

Erg veel mensen maken zich dagelijks erg druk over het coronavirus. Zo is niet iedereen het eens met de maatregelen die nu gelden en wordt vrijwel iedereen beperkt in de dagelijkse activiteiten die ze normaal zouden uitvoeren. In dit artikel wordt er gekeken naar een aantal feiten en fabels die zich door het lang heen hebben verspreid.

‘Een mondkapje is zinloos’

Iets dat door erg veel mensen in ons land wordt verspreid, is dat het dragen van een mondkapje zinloos is. Echter, dit is een fabel. Zo kan een mondkapje wel degelijk bijdragen aan het bestrijden van het virus. Wel is het van belang dat het een aanvulling is op andere maatregelen en draagt het ten opzichte van de 1,5 meter regel, minder bij aan de bestrijding van het virus. 

Hetgeen waarom een mondkapje een goed middel maakt, is omdat het ervoor zorgt dat een besmet persoon het virus minder snel aan anderen door kan geven. Vooral in kleinere ruimtes met meerdere personen draagt een mondkapje zeker wat bij aan de bestrijding. 

corona111

‘Een mondkapje kan hergebruikt worden’

Op het gebied van mondkapjes gaan er erg veel verhalen rond. Een voorbeeld van een verhaal is dat het niet uitmaakt om een wegwerpmondkapje vaker dan één keer te dragen. In theorie klopt dit. Wel is het belangrijk dat het mondkapje dan niet kapot of versleten is. Aangezien de kwaliteit van een wegwerpmondkapje niet erg hoog is, wordt het wel sterk aangeraden om dagelijks een nieuwe te dragen. Je zou degene die je hebt gebruikt wel apart kunnen leggen zodat het virus dat zich op dat moment bevindt op het mondkapje, verdwijnt.  

‘Een coronatest is niet te vertrouwen’

Een ander verhaal dat zich een lange tijd door het land heen heeft verspreid, is dat de testuitslag van een coronatest niet betrouwbaar is. Dit is een fabel. Zo is de coronatest die door de GGD wordt gebruikt erg gevoelig. Het enige wat een PCR-test niet kan doen, is uitsluitsel geven of een besmet persoon anderen wel of niet kan besmetten. Daarnaast komt het wel eens voor dat iemand negatief wordt getest terwijl hij of zij het virus wel degelijk bij zich draagt. Echter, dit komt zeer zelden voor.

‘Het coronavirus is niet veel anders dan een griepvirus’

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het coronavirus niet veel verschilt van een griepvirus. Volgens Bruijning is dit niet waar en vallen er onder ouderen veel meer slachtoffers door het coronavirus. Daarnaast is het een nieuwe infectie waardoor het zich onwijs snel door het land kan verspreiden. Bij een griep gaat dit over het algemeen stukken trager waardoor een griepvirus minder riskant is. Doordat het coronavirus zich veel sneller kan verspreiden, zorgt dit voor een onwijs grote druk op de ziekenhuizen. Voornamelijk daarom is het van belang dat er gepaste maatregelen worden getroffen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie