Kunnen we beter allemaal FFP2-mondmaskers dragen?

Het is op dit moment in Nederland alleen in winkels, het openbaar vervoer en openbare ruimtes verplicht om een mondkapje te dragen. Het maakt niet uit of dit een wegwerp mondmasker, stoffen mondmasker of zelfgemaakt mondmasker is. Maar, zou het niet beter zijn als iedereen mondmaskers gaat dragen die nog beter beschermen, zoals het FFP2- en type II mondmasker? Lees het antwoord hier. 

Welke opties voor mondmaskers zijn er

Voordat we gaan kijken of het niet beter is om allemaal een FFP2-mondmasker te dragen is het belangrijk om te bekijken wat voor opties er überhaupt zijn en hoe goed ze werken. Hier een overzicht:

FFP-mondmaskers 

FFP-mondmaskers zijn mondmaskers die voornamelijk door zorgpersoneel zoals dokters en verpleegkundigen gedragen worden als ze werken met coronapatiënten. FFP-mondmaskers zijn de maskers die iets weg hebben van een koffiefilter en volledig aansluiten op het gezicht. Hoe hoger het nummer des te beter beschermen de maskers. 

  • Een FFP1-mondmasker beschermt minimaal 80% tegen deeltjes. 
  • Een FFP2-mondmasker beschermt minimaal 94% tegen deeltjes. 
  • Een FFP3-mondmasker beschermt minimaal 99% tegen deeltjes. 

Deze maskers worden aangeraden voor zorgpersoneel dat direct werkt met mensen die besmet zijn met corona of waarvan gedacht wordt dat ze mogelijk corona hebben. 

Chirurgische mondmaskers 

Deze mondmaskers zijn de alom bekende blauw-witte wegwerpmaskers. De naam chirurgisch mondmasker geeft misschien het idee dat de maskers een zeer hoge bescherming bieden. De filters in de maskers blokkeren deeltjes inderdaad tot wel 98%, maar in realiteit beschermen deze maskers minder goed dan de FFP-mondmaskers. De reden hiervoor is dat ze niet volledig aansluiten op je huid waardoor ze toch minder veilig zijn. Deze masker werken wel voldoende om niet medisch personeel te beschermen. Er zijn verschillende soorten chirurgische mondmaskers, type I, type II en type IIR. De laatste beschermt voor 98% tegen virusdeeltjes in de lucht. 

Stoffen mondmaskers 

Je kunt ondertussen bijna overal stoffen mondmaskers kopen in verschillende kleuren, patroontjes en gemaakt van verschillende materialen. Er zijn geen regels voor de mondmaskers, maar houdt bij het kopen ervan rekening met de volgende dingen:

  • Zorg dat je kiest voor een mondmasker dat minimaal 2 of 3 lagen heeft. 
  • Kies voor materialen die op zijn minst op 60 graden gewassen kunnen worden. 
  • Kies voor materialen die je huid niet irriteren zoals satijn, katoen of bamboe.

Waarom wel of geen FFP2-mondmasker dragen

Vorig jaar heeft de Tweede Kamer op aandringen van de toenmalig minister en de vakbonden een motie aangenomen om het voor zorgpersoneel mogelijk te maken om FFP2-mondmaskers te dragen. Ook de World Health Organization staat achter het gebruik van FFP2-maskers voor zorgpersoneel. Het dragen van deze maskers wordt aangeraden in de volgende gevallen:

  • Als zorgpersoneel werkt met mensen met corona. 
  • Als zorgpersoneel werkt met mensen bij wie een vermoeden is dat ze corona hebben. 
  • Als zorgpersoneel zich niet veilig voelt. 

Maar waarom dan toch niet voor de gewone burger 

Je zou denken dat het altijd aan te raden is om een mondmasker te dragen dat zo veel mogelijk bescherming bied. Waarom raad de Nederlandse overheid het dan niet aan zou je denken. Ook in naburige landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Duitsland wordt het ondertussen aangeraden en verplicht gesteld. 

Bereidheid om mondmaskers te dragen

Volgens het OMT (Outbreak Managment Team) is het niet noodzakelijk om een FFP2-mondmasker te dragen als je niet met coronapatiënten werkt omdat andere maskers ook voldoende beschermen. Bovendien is de bereidheid om mondmaskers te dragen in Nederland niet groot. Omdat FFP2-maskers beter beschermen vinden veel mensen het moeilijker om ermee te ademen. Kortom, om de bereidheid om mondmaskers niet nog verder te laten afnemen wordt er niet gekozen voor het verplicht stellen van het gebruik van FFP2-mondmaskers. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie