Hoeveel zin heeft het om iemand in 2020 tegen het coronavirus te vaccineren als die persoon het virus al heeft gehad?

In Nederland zijn er inmiddels al meer dan een half miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. Wereldwijd zijn meerdere grote bedrijven bezig met het ontwikkelen van een nieuw coronavaccin. De vraag die bij velen mensen die het virus al hebben gehaald speelt, is of het wel zin heeft om dan een vaccinatie te nemen. 

Hoe werken antistoffen?

Om antwoord te kunnen geven op de hierboven genoemde vraag is het eerst van belang om te weten wat antistoffen inhouden. Antistoffen zijn in het lichaam aangemaakte stofjes die vechten tegen een virus. Het kost in de meeste gevallen een week de tijd om dit proces op volle toeren te laten draaien. 

coronavaccinatie

Het coronavirus bestrijden

Een coronavaccin zorgt ervoor dat het lichaam bekend wordt met het virus. In dit vaccin zitten een aantal ongevaarlijke bestanddelen van het virus. Het betreft een zeer kleine hoeveelheid, waardoor je er dus ook niet ziek van kunt worden. Wel ziet je lichaam dit als een dreiging en komt het afweersysteem direct tot gang. Het lichaam begint antistoffen te produceren die de kleine doses van het virus opruimen. 

Hoe lang blijven antistoffen actief in het lichaam

Volgens een onderzoek van het RIVM zijn er bij 9 van de 10 mensen die het coronavirus hebben gehad nog antistoffen aanwezig. Deze antistoffen blijken na verloop van tijd sterker te worden waardoor er een kleinere hoeveelheid voor nodig is. In het bloed van de mensen die het coronavirus al hebben gehad, is dan ook een kleinere hoeveelheid antistoffen te zien. 

Betekent dit dat men niet gevaccineerd hoeft te worden?

Dat mensen die het coronavirus hebben gehad na een aantal maanden nog steeds antistoffen in het lichaam hebben, is goed nieuws. Toch betekent dit niet direct dat zij geen vaccinatie nodig hebben. Zo is het nog niet duidelijk hoeveel antistoffen er precies nodig zijn om het virus te bestrijden. Om dus antwoord te kunnen geven op de vraag, dient dat eerst duidelijk te zijn. Wel is het zeker dat het lichaam het coronavirus voor een tweede keer zou herkennen. 

Hoe antwoordt het kabinet deze vraag?

Als er in het lichaam al antistoffen aanwezig zijn, betekent dit niet direct dat een tweede besmetting niet mogelijk is. Hierdoor biedt de overheid ook mensen die het virus al eens hebben gehad een vaccinatie aan. Deze informatie is vorige week gepresenteerd bij het uitleggen van de vaccinatiestrategie. 

Wel is het zo dat het vrij weinig zin heeft om een vaccinatie te nemen wanneer je kortgeleden besmet bent geraakt met het coronavirus. Dit omdat de antistoffen dan nog in grote hoeveelheden in het bloed aanwezig zijn. Echter, of dit voor een jaar na de besmetting ook zo geldt, is nog niet duidelijk. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie