GGD stuurt beveiligde mail vóór bron- en contactonderzoek

Indien u positief getest bent op corona sturen de GGD ’en een beveiligde e-mail voorafgaand aan een bron- en contactonderzoek. Deze manier van werken gebruikte de GGD ‘en al vanaf eind november, maar werd alleen bij incidentiele situaties gebruikt. Deze beveiligde vorm van mailen is in de zorg een veelgebruikte methode om veilig communicatie te leggen met patiënten en cliënten.

Nieuw: een samenvatting van de afgelopen persconferentie

Snel onderzoek uitvoeren

Via deze manier van communiceren worden mensen die positief zijn getest op corona snel geïnformeerd over hun uitslag. Mensen weten verder ook wat ze moeten doen, namelijk het isoleren en informeren van contacten. Door deze contacten al op te schrijven en op de hoogte te brengen kunnen mensen zich beter voorbereiden op het uit te voeren bron- en contactonderzoek. Omdat dit onderzoek dan minder tijd kost, kan de BCO-medewerker meer mensen bellen.

Procedure beveiligd mailen

Positief geteste mensen krijgen in de meeste gevallen twee e-mails van GGD corona via het e-mailadres noreply-uitslag@ggd.nl.

  • De eerste e-mail heeft als doel om een introductie te geven met een Nederlandse en Engelse tekst. GGD GHOR Nederland heeft privacy voorop staan, waardoor de uitslag van de coronatest via een andere beveiligde mail van Zivver wordt verstuurd. In de eerste mail staat ook uitgelegd hoe de tweede mail geopend moet worden met een sms-code.
  • De tweede mail is de beveiligde mail en deze mails hebben altijd hetzelfde onderwerp: ‘Informatie van de GGD over COVID-19 / Information from your local Public Health Service’. Omdat er een hoog aantal besmettingen is staat er in de e-mail dat de GGD niet iedereen kan bellen voor het bron- en contactonderzoek. Er staat aangegeven dat het wat langer kan duren voordat de GGD gaat bellen. Wel wordt er in de mail informatie gegeven over de coronabesmetting van de positief geteste mensen. Deze mensen kunnen ook alvast hun contacten informeren waarmee ze de laatste dagen waren.
GGD stuurt beveiligde mail vóór bron- en contactonderzoek 1

Figuur 1: Voorbeeld beveiligde mail

Veilige manier van communiceren

De mail bevat gevoelige persoonlijke informatie. Hierdoor is de mail alleen bedoeld voor de ontvanger. Om te voorkomen dat anderen de e-mail kunnen lezen, is het alleen mogelijk om deze mail te openen met een sms-code. Deze code wordt verstuurd naar het 06-nummer dat opgegeven is bij het maken van de testafspraak bij de GGD. Deze code is, evenals de mail, afkomstig van Zivver en mensen kunnen deze code gebruiken om de beveiligde e-mail te openen. Deze manier van mailen in combinatie met de sms-code is een betrouwbare en zeer veilige manier van werken en communiceren die veel in de Nederlandse zorg gebruikt wordt. De instructies in de e-mail kunnen met een gerust hart worden opgevolgd. Aanvullende informatie over de veilige manier van communiceren door GGD GHOR Nederland is hier terug te vinden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie