Helpt zoethout een coronabesmetting voorkomen?

Het coronavirus zorgt voor erg veel beperkingen in Nederland. Zo zijn momenteel alleen de essentiële winkels open en kun je nergens naartoe om lekker te eten. Op het gebied van corona wordt er erg veel nieuws verspreidt. Het is dan ook lastig om de fabels van de feiten te onderscheiden. Een verhaal dat op dit moment rondgaat, is dat zoethout helpt om een corona besmetting te voorkomen, maar is dit ook echt zo?

Waar komt dit verhaal vandaan?

De president van Turkmenistan heeft vandaag laten weten dat hij erin geloofd dat zoethout helpt om een coronabesmetting te voorkomen. Het opmerkelijke aan Turkmenistan is dat zij tot op de dag van vandaag nog geen coronabesmetting hebben gemeld. 

corona 12122

Nog geen wetenschappelijk bewijs

Voor de uitspraak van de president van Turkmenistan is nog geen wetenschappelijk bewijs voorgekomen die deze uitspraak onderbouwd. Er wordt voornamelijk gesuggereerd dat het zoethout het coronavirus tegenhoudt voordat het virus zich kan ontwikkelen. 

Er wordt erg veel soortgelijk nieuws verspreidt

Het nieuws over zoethout is niet het enige dat rondgaat over een mogelijke bestrijding tegen het coronavirus. Een ander middel waarin wordt geloofd, is wilde wijnruit. Als je dit zou verbranden, zou je een coronabesmetting kunnen voorkomen/bestrijden. 

het grootste gedeelte van dit nieuws berust op fabels

Het grootste gedeelte van dit soort nieuws dat wordt verspreid, berust niet op waarheden. Zo gaat het in de meeste gevallen over verhalen die verzonnen zijn of waar de mensen vooral zelf sterk in geloven. Het is dan ook van belang om kritisch te kijken naar deze verhalen. Op dit moment zijn het vooral nog de vaccins waar we ons aan vast kunnen houden. Bij de vaccins is er wel beween dat het helpt tegen een coronabesmetting. Het enige nadeel hiervan is dat er veel tijd overheen gaat voordat iedereen is gevaccineerd.

Het vaccinatieplan van Nederland

Elk land gaat anders om met het coronavirus. Dit heeft mede te maken met hoe snel het virus zich per land verspreidt. Zo heeft het ene land aanzienlijk minder last van de gevolgen dan de ander. In Nederland loopt het aantal besmettingen hoog op en is het van belang dat er massaal wordt gevaccineerd. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, is er een vaccinatieplan opgesteld. Als alles volgens plan verloopt, kan er in begin van januari begonnen worden met vaccineren. Tot vandaag de dag lijkt het er dan ook nog op dat dit het geval zal zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie