Hoe lang FFP2-masker hergebruiken?

Er zijn heel wat verschillende mondkapjes op de markt, van niet chirurgische mondmaskers van stof tot mondmaskers die deeltjes voor bijna 100% tegenhouden. Meestal zijn de blauwe chirurgische mondmaskers voldoende, maar je kunt ook een FFP2-masker gebruiken, mondkapjesplicht regels per 15 Januari 2022.

Hoe gebruik je een FFP2 mondmasker 

Om te zorgen dat jijzelf en de mensen om je heen goed beschermd zijn is het niet alleen belangrijk om een mondkapje correct te dragen, het is ook belangrijk dat je dat goed doet. Hierbij een aantal richtlijnen: 

  • Zorg dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht voordat je een ruimte met andere mensen betreed.
  • Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking door voor gebruik. 
  • Ga je zwaarder ademhalen dan moet je het mondmasker vervangen. 
  • Wordt je mondmasker nat dan moet je het vervangen. 
  • Je mag je mondmasker niet om je hals dragen en daarna nog een keer gebruiken. Besmette deeltjes kunnen dan aan de binnenkant van je mondmasker zitten. 
  • Draag een FFP2 mondmasker maximaal 4 tot 8 uur en gooi het daarna weg. Je kunt het FFP2-masker niet hergebruiken.
  • Was na gebruik je handen. 
Mondkapje opdoen

Hoe zet je het mondkapje op 

Volg bovenstaande richtlijnen en zet het masker op de volgende manier op:

  1. Was je handen voordat je het masker uit de verpakking haalt.
  2. Raak alleen de buitenkant van het masker aan.
  3. Zet het masker over je mond en plaats de elastieken achter je oren.
  4. Zorg dat de elastieken niet gedraaid zitten.  
  5. Buig de metalen strip rond je neus zodat hij goed aansluit.  
  6. Raak het mondkapje zo min mogelijk aan als je het op hebt. 
  7. Gebruik het mondmasker maximaal 4 tot 8 uur. 
  8. Als je het mondmasker verwijdert raak je alleen de elastiekjes aan, niet het mondmasker zelf. 
  9. Gooi het masker in een vuilniszak en was je handen. 

Wanneer een FFP2 mondmasker dragen

Volgens de richtlijn van de overheid moeten zorgverleners een FFP2 mondmasker dragen als:

  • Een zorgverlener met coronapatiënten werkt.
  • Een zorgverlener werkt met mensen waarvan men denkt dat ze corona hebben.
  • Er een hoog risico is voor zowel de patiënt als de zorgverlener. 
  • Een zorgverlener zich niet veilig voelt bij andere soorten mondmaskers.
  • Welk type mondkapje is het beste? – Medisch, type II, FFP

Waarom een FFP2 mondmasker als je geen zorgverlener bent

Nu je dit zo gelezen hebt, denk je misschien dat het voor jou niet zinvol is om een FFP2 mondmasker te dragen. Eerlijk gezegd wordt het door de World Health Organization en de Nederlandse overheid ook afgeraden. Desondanks kun je de FFP2 Mondmaskers ondertussen gewoon bij de drogist kopen. Je vraagt je nu misschien af waarom die mondmaskers toch overal verkrijgbaar zijn. Het antwoord is simpel – Wintersport.

FFP2 mondmaskers verplicht op wintersport

Ondanks dat in Nederland de richtlijn is dat FFP2 maskers alleen gebruikt hoeven te worden door zorgverleners zijn in veel landen zoals Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland de FFP2 maskers verplicht als je een skilift wil betreden. 

Niet medische mondmaskers 

Ga je niet op wintersport en ben je geen hulpverlener dan heb je in principe geen FFP2 mondmasker nodig, een niet medisch mondmasker is in principe voldoende. Niet medische mondmaskers zijn de mondmaskers die vanaf 1 juni 2020 verplicht zijn in het openbaar vervoer en winkels. Deze maskers laten veel meer deeltjes door dan de FFP2-maskers, maar bieden wel een bepaalde mate van bescherming. Hoeveel bescherming ze bieden is sterk afhankelijk van het merk, de producent en het materiaal waarvan de mondkapjes gemaakt zijn. 

Wel of niet een FFP2 mondmasker

Of je uiteindelijk wel of niet kiest voor een FFP2 mondmasker is uiteindelijk aan jezelf. De overheid en de World Health Organization raden het alleen aan voor zorgpersoneel. Volgens deze instanties is een niet medisch mondmasker of chirurgisch masker voldoende om mensen in het openbaar vervoer en winkels te beschermen. De enige echte reden voor niet hulpverleners om dit mondmasker te gebruiken is omdat je op wintersport gaat. Maar voel je jezelf niet veilig en wil je toch wat extra bescherming dan kun je zonder problemen FFP2 mondmaskers kopen bij de drogist

Wat betekent FFP2, waar staat het voor?

FFP maskers zijn medische mondmaskers die onder andere gebruikt worden in ziekenhuizen door verpleegkundigen en artsen. FFP staat voor ‘Filtering Facepiece Particle’. Welke mondmaskers gebruikt worden hangt af van de situatie, hoe groter de kans is op besmetting des te hoger het nummer van het masker. Juiste FFP2 maskers hebben een CE-keurmerk met daarachter 4 cijfers. Bij deze een overzicht: FFP1 – minimaal 80% van de deeltjes worden tegengehouden. FFP2 – minimaal 94% van de deeltjes worden tegengehouden. FFP3 – minimaal 99% van de deeltjes worden tegengehouden.

Wanneer FFP2-maker dragen?

Oostenrijk verplicht FFP2 mondkapje

De FFP1-maskers worden gedragen om te voorkomen dat je druppels overdraagt op anderen, of anderen op jou. Het gaat hierbij om druppels die vrijkomen als je praat en hoest. FFP2-maskers gebruik je als de druppels kleiner zijn, en dus langer in de lucht blijven hangen en verder verspreiden. Voorheen werden deze FFP2-maskers alleen met name gebruikt bij de behandeling en verzorging van tbc. 

Voor wie zijn FFP2 mondmaskers?

Meer dan een jaar geleden heeft toenmalig minister van Ark voor Medische Zorg de Tweede Kamer opgeroepen om alle zorg- en hulpverleners de kans te geven om FFP2 maskers te gebruiken. Zowel de vakbonden CNV en Nu91 plus de beroepsvereniging V&VN hebben ook aangegeven dat dit de norm is. De motie hiertoe werd aangenomen door de Tweede Kamer. Ook de World Health Organization staat achter dit besluit.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie