Hoe zit het met de nieuwe coronamutaties?

De coronamutaties uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn de laatste tijd al veelvuldig in het nieuws geweest, maar wat kunnen we hier nu precies van verwachten. Werken de vaccins straks nog wel en moeten we bang zijn voor toekomstige mutaties? En hoeveel besmettelijker zijn deze mutaties nu echt? Hieronder vind je het laatste nieuws rondom de nieuwe coronamutaties.

coronamutaties

Werken de vaccins tegen corona straks nog wel?

Het lijkt er volgens onderzoek van fabrikant Pfizer op dat het vaccin nog steeds zal werken tegen de nieuwe mutaties van corona. Op dat onderzoek zou je kunnen baseren dat andere vaccins ook blijven werken. Die vaccins maken namelijk gebruik van vergelijkbare technieken.

Ook lijkt het er volgens onderzoek op dat mensen die al eens corona hebben gehad steeds beter bestand zijn tegen nieuwe mutaties van het virus. Terwijl de antistoffen tegen het virus afnemen, blijft je lichaam wel beter onthouden hoe het virus bestreden moet worden. Dat zou dus een goed teken zijn. Toch zijn er ook signalen dat mensen die het virus al eens hebben gehad, nogmaals ziek zijn geworden door de Zuid-Afrikaanse variant van corona.

Hoeveel besmettelijker zijn de nieuwe mutaties van het coronavirus?

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel besmettelijker de nieuwe mutaties van het virus zijn. Onderzoekers zijn nu bezig om dit te bepalen. Men gaat er wel vanuit dat dit virus tot wel 70% besmettelijker is. Om die reden maakt de overheid zich ook grote zorgen en worden er nieuwe maatregelen ingevoerd.

Naar andere mutaties van het virus is vooralsnog minder onderzoek gedaan. In Zuid-Afrika wordt er bijvoorbeeld minder geld in onderzoek naar deze nieuwe mutatie gestoken. Om die reden is het nog niet precies duidelijk tot hoeveel meer besmettingen deze mutaties zullen leiden.

Moeten we bang zijn voor toekomstige mutaties?

Het zou altijd kunnen dat het virus zo muteert dat het besmettelijker wordt. Mochten de huidige vaccins blijven werken en is in de toekomst het grootste deel van de bevolking gevaccineerd, hoeft dit geen ramp te worden. Belangrijk is dus dat er snel gevaccineerd wordt.

Of er ook een kans bestaat dat het virus zo muteert dat het dodelijker wordt? Dat zou in theorie kunnen. Echter, is het doel van het virus om te overleven. Als de gastheer (de mens dus) overlijdt, is dit voor het virus zelf ook niet gunstig. Toch kunnen we niet uitsluiten dat een nieuwe mutatie ook gevaarlijker kan worden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie