Horeca open over 10 dagen? Experts denken van wel

Nederlandse horeca, theaters en bioscopen moeten op korte termijn hun deuren weer openen. De regering wil tien dagen de tijd nemen om de situatie te beoordelen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie op vrijdagavond.

25 Januari kunnen Restaurants en Cafés weer open

Insiders beweerden eerder op vrijdag dat als er in die tijd niets onaangenaams gebeurt, restaurants en cafés onder bepaalde beperkingen weer open mogen. Later in de persconferentie bevestigde Rutte dat de horeca een van de gebieden is die bij de weging op 25 januari prioriteit zullen krijgen.

Niet alles kan tegelijk open, vindt Rutte. Het aantal patiënten dat besmet is, is gewoon te groot. Na “al die lange maanden van sluiting”, zegt de premier te weten “dat het absoluut oneerlijk voelt. “Hij vindt dat ondernemers in de horeca en de cultuursector enorm veel moeite hebben gedaan om ervoor te zorgen dat hun bedrijven veilig open kunnen.

Dicht sinds 19 december 2021

Toen Nederland op zondag 19 december op slot ging om de verspreiding van de omikronversie van het coronavirus te beperken, ging ook de horeca op slot. Sindsdien wordt de coronasituatie onvoldoende geacht om de deuren weer te openen.

Sinds het begin van de pandemie is de horeca keer op keer gestraft door nieuwe coronamaatregelen, wat tot ontevredenheid binnen de branche heeft geleid. Restaurants en bars mochten onder bepaalde omstandigheden open voordat Nederland in december op slot ging, waaronder een sluitingstijd van 18:00 uur.

Horeca protesten door héél Nederland

Deze onvrede is de afgelopen dagen alleen maar gegroeid en heeft geleid tot protesten. Als protestactie zijn vrijdag de terrassen in het Limburgse Valkenburg eenmalig open gegaan en vijftien andere Limburgse gemeenten doen zaterdag hetzelfde.

Winkels en Horeca openen - Valkenburg aan de Geul aan de Geng

Ook in het Zuid-Hollandse Alblasserdam zijn bij wijze van protest enkele horecagelegenheden open geweest. In veel andere steden, zoals Breda en Zwolle, zijn ondernemers opgestapt om hun deuren weer te openen.

Andere sectoren versoepelen 15 Januari al

Niet-essentiële winkels gaan zaterdag weer open, terwijl de horeca dicht moet blijven en misschien weer open mag over 10 dagen. De versoepeling werd vrijdagavond tijdens een persconferentie aangekondigd. Er was gesuggereerd dat alleen mensen met een afspraak zouden kunnen winkelen, maar vrijdag werd besloten dat afspraken niet langer nodig zouden zijn.

Klanten zullen binnen echter een mondmasker moeten dragen en er zal een maximumcapaciteit gelden op basis van de grootte van de winkel. Dit beperkt het aantal mensen tot één per vijf vierkante meter. De wettelijke sluitingstijd voor winkels zal 17.00 uur zijn. Mensen die werken in nagelsalons, kapsalons, sekswerkers en andere contactberoepen kunnen weer aan het werk.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie