onderzoek, is de coronatest pijnlijk ervaringen tips

De coronatest, je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Ook al ben je volledig gevaccineerd dan is de kans dat je af en toe nog een covid-test moet doen nog steeds aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld zelf corona-gerelateerde klachten krijgen en erachter willen komen of je COVID hebt, of jouw familie of huisgenoten hebben corona waardoor jij ook getest moet worden. Daarnaast geldt voor sommige beroepen zoals in verpleegkundigen, dokters, en pedagogisch medewerkers dat je regelmatig getest moet worden. 

Mijn ervaring met testen op corona

De één heeft er nauwelijks last van en voor de ander voelt het als een pijnlijke marteling. De eerste keer dat ik zelf een coronatest moest ondergaan was ik dan ook behoorlijk nerveus. Het zien van de verpleegkundige in compleet beschermend pak stelde me aan de ene kant een beetje gerust, maar ik vond het ook een beetje confronterend. Het maakte namelijk de ernst van COVID nog maar eens duidelijk. 

coronatest ervaring

Met klamme handjes greep ik de leuning van mijn stoel stevig vast terwijl de verpleegkundige een lange wattenstaaf uit een steriele verpakking haalde. Voorzichtig gleed ze ermee in mijn neus en kietelde mijn neusholte. Het was een beetje ongemakkelijk maar echt pijn deed het gelukkig niet. Na een paar minuten stond ik weer buiten, en een paar uur later kreeg ik het verlossende antwoord “negatief”. 

Negatieve ervaringen

Helaas zijn niet alle ervaringen even positief als die van mij. Ik ken bijvoorbeeld een verpleegkundige die vanwege haar werk regelmatig een test moet doen. Ze vertelde me dat het eigenlijk altijd goed gaat, maar één keer zal ze nog lang bij blijven. Terwijl de medewerker de wattenstaaf in haar neusholte bracht voelde ze een scherpe pijn en begonnen haar ogen te tranen. De pijn stopte niet nadat de test afgenomen was. Haar neusholte begon te branden en de pijn trok zelfs naar haar kaak. Na een kwartier had ze een knallende hoofdpijn die niet te vergelijken was met enige andere hoofdpijn die ze ooit gehad heeft. Ze heeft pijnstillers genomen om de pijn te verzachten, maar pas uren later werden de klachten minder. 

Veelvoorkomende klachten

Pijn in de neusholte, een branderig gevoel en tranende ogen zijn veelvoorkomende klachten tijdens en na een coronatest. Bij de één trekken de klachten snel weer weg, maar bij anderen, zoals de eerder genoemde verpleegkundige, duurt het een paar uur, of zelfs de hele dag. Andere klachten waar mensen last van hebben zijn de volgende:

 • Neusbloeding
 • Hoofdpijn
 • Tranen
 • Flauwvallen
 • Ongecontroleerd knipperen van de ogen
 • Kokhalzen
 • Niesen
 • Hoesten

Worden mijn hersens geraakt?

Een veelgehoorde klacht is dat mensen het idee hebben dat hun hersens geraakt worden tijdens de test. Ondanks dat het zo kan voelen is dit niet het geval. Tussen jouw neusholte en je hersenen zitten drie lagen die ervoor zorgen dat niks de hersens kan penetreren. De laatste laag wordt ‘dura mater’ genoemd. Deze laag is de hardste laag en kan alleen beschadigd worden met iets heel scherps zoals een scalpel. Er zijn een aantal gevallen in de wereld bekend waarbij hersenvloeistof in de neusholte lekte. Het gaat hierbij slechts om een hele uitzonderlijke gevallen. In veel van deze gevallen bleek later de oorzaak bij een medische aandoening te liggen. 

Waarom doet het pijn

Er zijn een aantal redenen waarom de coronatest pijn kan doen. Het heeft voor een groot deel te maken met je eigen pijngrens. Daarnaast heeft het ook te maken met de persoon die de test afneemt, en de anatomie van je lijf.

Hoe werkt een test 

Om beter te begrijpen waarom de test bij sommige mensen pijn doet en bij anderen niet is het goed om te weten wat er nu eigenlijk gebeurt tijdens een test. 

Een verpleegkundige brengt een flexibel lang wattenstaafje in je neus tot aan je nasopharynx, dat is het gebied waar je neusholte en keelholte samen komen. Hier draaien ze het stokje zachtjes rond om genoeg materiaal te verzamelen. 

Zenuwen

Als de verpleegkundige jouw nasopharynx precies weet te raken dan verloopt de test meestal vrij pijnloos. Het probleem zit hem vaak in de andere plekken die het stokje raakt. Doordat ieder mens anders is en de grootte en vorm van de neusholte dus ook, kan het voorkomen dat het stokje andere delen raakt. Toevallig is dit een gebied dat extreem veel zenuwuiteinden heeft waardoor de kans op pijn altijd aanwezig is.  

Pijngrens 

De pijngrens van iedereen is verschillend. Hoe goed je om kunt gaan met pijn is onder andere genetisch bepaald. Over het algemeen reageren vrouwen sterker op pijn omdat ze kleiner zijn dan mannen, maar wel net zoveel zenuwen hebben. 

Tips voor PCR-test 

Helaas zijn er nog geen andere manieren om te testen op corona dus moet je er af en toe doorheen bijten. Gelukkig zijn er wel een paar tips om het testen wat dragelijker te maken;

 • Slik vooraf een paracetamol – Dit vermindert de pijn in lichte mate.
 • Denk aan iets anders – Probeer tijdens de test je gedachten te richten op  iets leuks en moois, dit kan de ervaring dragelijker maken
 • Knijp ergens in – Het wattenstaafje dat in je neus gaat triggert je pijnsysteem, als je tegelijk ergens in knijpt of over wrijft, raakt dit systeem een beetje in de war en is de kans op echte pijn kleiner. 
 • Luister naar de verpleegkundige – Plaats je hoofd precies op de manier die de medewerker aangeeft zodat ze de beste hoek hebben. En wat je ook doet, beweeg je hoofd tijdens de test niet!
 • Neusspray – Als je neus voor de test verstopt zit is het moeilijker om de test uit te voeren. Gebruik daarom 30 minuten tot 60 minuten voor de test een neusspray om je neusholte zo veel mogelijk vrij te maken. 
 • Vraag om uitleg –  Als je bang bent dat de test pijn gaat doen is het goed om precies te weten wat er gaat gebeuren. Vraag aan de verpleegkundige of hij of zij het proces met je kan doorlopen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Zoals eerder gezegd zijn we voorlopig nog niet van corona af, en dus ook niet van het testen. Ik hoop dat deze tips en ervaringen van anderen je helpen minder angstig te zijn, en minder pijn te hebben tijdens en na de test. 

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie