Kabinet wil handhaving nachthoreca, wie wil dit doen?

Zelfs als de nachthoreca protesteert, wil de regering dat de coronaregels dit weekend worden opgelegd. Maar, de politie en verkeersbrigadiers lijken daar niet toe bereid. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad niet zeker weten of de eis van het kabinet om te handhaven realistisch is en zo ja, wie die moet uitvoeren.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken heeft donderdag namens het kabinet aangegeven dat de beperkingen zullen worden gehandhaafd tijdens de komende nachtclubactie De Nacht Staat Op. Veel horecabedrijven willen uit protest hun deuren openen op zaterdag- en zondagnacht, terwijl alles om 22.00 uur gesloten zou moeten zijn.

De politievakbonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben hun leden gevraagd tussen vrijdag en maandag niet op te treden, tenzij in noodsituaties. Het uitblijven van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst heeft de vakbonden woedend gemaakt. Uit vrees voor hun veiligheid beweren de twee grootste boa-bonden dat hun leden de voorschriften niet zullen handhaven tenzij de politie dat ook doet.

De opdrachtgevers van de verkeersbegeleiders zijn de gemeenten. Volgens een woordvoerder van de VNG moeten zij de komende dagen verder overleggen over de situatie.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad spreekt namens de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s en zegt dat de steden verschillende alternatieven hebben om de regels uit te voeren. “Het is onjuist om te denken dat er komend weekend niet gehandhaafd zal worden. Het is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de gemeenten om de coronaregels te handhaven. Gemeenten hebben verschillende mogelijkheden en kunnen zelfs de hulp van de politie inroepen.

Alleen de politie en de openbare aanklagers hebben de bevoegdheid om te handhaven, aldus het ministerie.

Als de politie en de verkeersbrigadiers niet ingrijpen, is het onduidelijk wat er dan gebeurt. De VNG en het Veiligheidsberaad zijn niet op de hoogte van andere partijen die de coronaregels in de nachthoreca zouden kunnen handhaven. Het antwoord op dit onderzoek komt van het ministerie van Justitie en Veiligheid, aldus een woordvoerster van Economische Zaken.

Dat ministerie verwijst op zijn beurt weer naar de driehoek die wordt gevormd door het gemeentebestuur, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerster zei: “Het is in wezen aan hen om de handhaving te regelen.” Als nachtclubs zich niet aan de en houden, zijn er volgens de regering buiten de politie en de boa’s geen andere partijen die de beperkingen kunnen afdwingen.

De nachtclubs die dit weekend meedoen aan de protestactie De Nacht Staat Op zien het niet als een probleem, omdat de politie heeft laten weten niet in te grijpen. “Op dit moment is er niets veranderd in onze strategie“, zegt een woordvoerster van de organisatie. “We zullen zien wat er daarna gebeurt“, zegt de burgemeester, “misschien een formele waarschuwing of brief.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie