Meer ongelijkheid, rijke landen werven buitenlands zorgpersoneel

De aankoop van beschermende kledij, mondmaskers en inentingen heeft dit reeds aangetoond. De rijke landen daarentegen dragen bij tot de ongelijkheid door buitenlandse verpleegkundigen in te huren om de omicrongolf in de ziekenhuizen op te vullen. Volgens een nieuw rapport van de International Council of Nurses (ICN), een federatie die 130 nationale verpleegkundige organisaties en 27 miljoen verpleegkundigen vertegenwoordigt.

Toename internationale werving, voor aanvullen tekorten door omikron

Volgens Howard Catton, CEO van ICN, hebben ziekenhuizen te kampen met een buitengewone uitval van verplegend personeel als gevolg van de omicrongolf, meer dan op enig ander punt tijdens de gehele epidemie. “We hebben een toename gezien van de internationale werving van verpleegkundigen in landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten.

Bang voor ‘hamsteren’ door rijke landen

Ik ben bang dat deze snelle remedie zal lijken op wat we zagen met beschermende kleding en vaccins, toen rijke landen hun economische macht gebruikten om grote hoeveelheden te kopen en die op te hamsteren. Als ze dat ook met verpleegsters doen, wordt de kloof alleen maar groter.

Deze illustratie van Mahnaz Yazdani illustreert de ongelijkheid in coronatijd

Hoger salaris, makkelijke immigaratie

Rijke landen nemen werknemers aan uit Nigeria en het Caribisch gebied en beloven hun een hoger salaris en een vereenvoudigde immigratieprocedure. “Uiteindelijk wentelen de rijke landen de kosten van de opleiding van nieuwe verpleegkundigen en gezondheidswerkers af op de armere landen,” voegde Catton eraan toe.

Zelfs voordat de pandemie in 2020 uitbrak, was er wereldwijd al een tekort van zes miljoen verpleegkundigen. Volgens gegevens van de ICN was 90% van het tekort te wijten aan landen met lage en middeninkomens.

Ongelijke verdeling van vaccins

De directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, had al eerder gewaarschuwd voor de gevaren van een ongelijke verdeling van de vaccins. Volgens de website van de WHO worden de coronavaccins weliswaar in een razend tempo gemaakt, maar verloopt de distributie van vaccins wereldwijd veel trager.

Rijke landen hebben een grote voorsprong op armere landen als het gaat om het vaccineren van hun bevolking. Er zouden genoeg vaccinaties zijn geweest voor alle gezondheidswerkers en ouderen als de vaccins gelijkmatiger zouden zijn toegediend.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie