Langdurige coronaklachten bij zorgpersoneel, FNV vraagt om fonds

Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus kunnen hier langdurige klachten aan overhouden. Er zijn veel mensen die in de zorg werken die tijdens de coronacrisis besmet zijn geraakt. De mensen die in de zorg werken hebben gezien hun werk natuurlijk een grotere kans om besmet te raken dan anderen. Dat is erg vervelend voor de mensen die in de zorg werken, maar zij willen hun werk ook niet neerleggen. Vooral in het begin van de coronacrisis zijn er veel zorgmedewerkers besmet geraakt en sommige van deze mensen hebben nog steeds last van de gevolgen hiervan.

Gevolgen voor zorgmedewerkers

corona zorgmedewerker

Niet iedereen die besmet is geweest met het coronavirus houdt hier blijvende klachten aan over. Toch zijn er veel zorgmedewerkers die nadat zij besmet zijn geweest met het coronavirus nog steeds niet aan het werk kunnen door de klachten die zij aan hun besmetting hebben overgehouden. Deze medewerkers dreigen nu achteruit te gaan in loon doordat zij een tijd niet kunnen werken als gevolg van hun besmetting. Dit is volgens werknemersorganisatie FNV genoeg reden voor de overheid om met een steunfonds voor zorgmedewerkers te komen. Ook vindt FNV dat de overheid tijdens de eerste golf meer had kunnen doen om zorgmedewerkers te beschermen. 

90 procent heeft nog klachten

Veel mensen denken dat de kans op blijvende klachten na een coronabesmetting niet zo groot is, maar toch geeft een groot deel van de zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf besmet zijn geraakt aan dat zij nog steeds last hebben van gezondheidsklachten. Uit een enquête van FNV blijkt dat zo’n 90 procent van deze mensen nog steeds klachten heeft die het gevolg zijn van hun besmetting. Het zou hierbij vooral gaan om kortademigheid, minder energie hebben en verschillende mentale klachten. De enquête werd gehouden onder 3600 mensen die werkzaam zijn in de zorg. Dit zijn niet alleen mensen die in een ziekenhuis werken. Er zijn bijvoorbeeld ook medewerkers van verpleeghuizen ondervraagd. 

corona321

Besmet tijdens het werk

Het is niet duidelijk hoeveel van de mensen die zijn ondervraagd het virus daadwerkelijk hebben opgelopen terwijl zij aan het werk waren. Tijdens de enquête gaf 57 procent van de mensen aan dat zij denken dat zij tijdens hun werk besmet zijn geraakt. Bij de mensen die werkzaam zijn in verpleeghuizen is dit zelfs 75 procent. Kitty Jong van FNV vindt dat de overheid tijdens de eerste golf niet genoeg heeft gedaan om de zorgmedewerkers te beschermen tegen het virus. Daarom vindt FNV het zeer gepast dat er nu een fonds komt waar medewerkers van zorginstellingen die langdurig ziek zijn door het coronavirus beroep op kunnen doen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie