OMT wil werkgroep voor langetermijn coronabeleid

Een panel van OMT-leden, wetenschappers en bestuurders heeft een eensluidend advies uitgebracht voor de aanpak van de coronapandemie. De deskundigen vragen in het document, dat is overhandigd aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, om een langetermijnvisie en de vorming van een team om dit aan te pakken.

Een discussie tussen onder meer viroloog Marion Koopmans, IC-arts Diederik Gommers en microbioloog Jan Kluijtmans resulteerde in de overgang van de strijd tegen een pandemie naar het leven in een endemie.

Zij maken allen deel uit van het Outbreak Management Team (OMT), dat de regering adviseert over hoe op korte termijn met de pandemie moet worden omgegaan.

Aan de conferentie werd deelgenomen door deskundigen uit verschillende vakgebieden, waaronder hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe, burgemeester van Breda Paul Depla en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters.

Leden van het OMT, ethici, economen en communicatiedeskundigen kunnen deel uitmaken van het team.

De club stelt voor een wetenschappelijk overgangsteam te vormen om een structurele reactie op de epidemie te onderzoeken. Dit team zou, in tegenstelling tot het OMT, met name moeten bestaan uit ethici, economen en communicatiewetenschappers.

De deskundigen hebben reeds vier toekomstscenario’s geschetst. In het gunstigste scenario verandert het coronavirus in een verkoudheidsvirus; in het ongunstigste scenario duikt een nieuwe en gevaarlijker virusstam op.

Structurele veranderingen kunnen helpen om drastische maatregelen te vermijden.

Het coronavirus zal nog wel even op zich laten wachten tussen de gewone wintervirussen, zoals het griepvirus, aldus Koopmans in een online toelichting. “Door structurele veranderingen door te voeren waarbij de hele samenleving betrokken is, kun je ervoor zorgen dat het virus zich minder verspreidt voordat de grootste nood aan de man komt.” Daarmee voorkomen we dat er steeds extremere maatregelen nodig zijn.”

Het kabinet is al begonnen met gesprekken met “kritische denkers, wetenschappers, onderwijzers, zorgverleners en andere sectoren” om een langetermijnstrategie te ontwikkelen. In februari worden meer details over de toekomstige coronastrategie verwacht.

OMT-leden blikken terug op 12 maanden corona in Nederland

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie