Langetermijnplanning corona

Ondertussen is het wel duidelijk dat corona niet zomaar weggaat. Tot voor kort leek het dat er voornamelijk oplossingen werden gezocht voor de korte termijn omdat we nog niet wisten hoe lang dit zou gaan duren.

Daar is het kabinet bezig met een langetermijnplanning voor het coronavirus. Met een planning voor een veilige samenleving met corona besmettingen.

Hierin beantwoord het kabinet vragen als “Wat gaan we op de langetermijn doen?” Elke keer in lockdown als er weer een nieuwe variant rondgaat? Nog meer vaccins? De overheid is achter de schermen momenteel druk bezig om te kijken hoe we op de lange termijn om kunnen gaan met corona

Half januari langetermijnplan voor corona-aanpak

Artikel gaat verder onder deze video

Corona gaat niet weg 

Omikron Coronavirus

Eind 2019 werd duidelijk dat er een zeer besmettelijk en dodelijk virus door China waarde genaamd SARS COVID-19, oftewel corona. Het leek toen nog een ver-van-ons-bed-show, maar ondertussen kunnen we allemaal al twee jaar niet om het virus en de daarbij horende maatregelen heen.

Elke keer dat de zorg te veel belast wordt gaan we in (gedeeltelijke) lockdown, maar het draagvlak hiervoor wordt steeds minder. Zeker gezien het feit dat we ons er allemaal van bewust zijn dat dit nog wel even gaat duren. Daar komt bij dat elke lockdown voor enorme economische problemen zorgt. Nu we weten dat corona niet weg gaat moeten we dus creatief zijn met de mogelijkheden die we hebben. 

Langetermijnplanning 

Op dit moment is er nog geen langetermijnplanning, maar de overheid is momenteel bezig om ideeën te verzamelen om die planning te maken. Een groot aantal ambtenaren is uitgenodigd om ideeën te delen waarmee het plan wordt opgesteld. Het is nog niet helemaal duidelijk welke kant de gesprekken op gaan, maar waarschijnlijk gaat het richting het feit dat de bevolking zich meer moet aanpassen aan corona en we niet kunnen wachten totdat corona weggaat. Dit zou ertoe kunnen leiden dat we in de zomer meer kunnen doen en in de winter minder. 

Haalbaarheid

De vraag is hoe haalbaar het is dat we de dingen die we normaal in de winter doen nu in de zomer gaan doen. Het is nog enigszins denkbaar dat Noord-Brabant en Limburg in de zomer door de straten hossen vanwege carnaval in plaats van in de winter. Maar dingen als oud-en nieuw en wintersport zijn niet te verplaatsen

Noodpakket 

Het lijkt er dus op dat we moeten accepteren dat corona iets is waar we de komende jaren mee te maken blijven houden. Er wordt gewerkt aan manieren waarop we als samenleving creatief met dit probleem kunnen omgaan, maar dat neemt niet weg dat er altijd nog de kans bestaat dat we het zogenaamde ‘noodpakket’ in werking moeten stellen. Dat wil zeggen dat het nog steeds kan voorkomen dat we in lockdown moeten. Bijvoorbeeld als er nieuwe varianten de rondte doen, of als de zorg te veel onder druk komt te staan.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie