Persconferentie Rutte Livestream – Vandaag 8 december 2020

Bekijk de nieuwste persconferentie 2021 hier. Voor de laatste maatregelen.

Corona test

Live Samenvatting

refresh (ctrl+f5) voor de meest recente versie

De persconferentie zal vandaag plaatsvinden. Deze zal worden gegeven door minister rutte samen met ministe hugo de jonge.

Rutte begint met een mooi verhaal over kerst en over hoe belangrijk kerst dit jaar is voor de mensen. Hij spreekt zijn rouw uit over de overledenen door covid-19.

Nieuwe maatregelen?

Er komen geen nieuwe versoepelde maatregelen. Dus tijdens kerst maximaal 3 gasten boven de 13 jaar en geen horeca. Dit komt door de tegenvallende groeiende corona cijfers.

Blijf testen!

Rutte benoemd dat je een kuchje of een snotneus niet moet afschuiven op een normale verkoudheid. Hij benadrukt dat je bij klachten altijd een coronatest moet doen. Hierdoor zorg je er voor dat je geen andere in gevaar kunt brengen

Corona test

Lokale versoepelingen

Er wordt op lokaal niveau gekeken en getest of er versoepelingen kunnen plaatsvinden. Bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd met publiek of een theater voorstelling.

Horeca

Rutte raad aan om uw kerstdiner af te halen bij uw lokale horeca. Zodat deze tijdens de epidemie toch omzet kunnen draaien en kunnen overleven.

Blijf scherp op de maatregelen

Rutte benadrukt nogmaals de grote druk bij de zorg. Daarom moeten we blijven opletten en ons blijven houden aan de maatregelen. Zodat er niet nogmeer druk komt te staan op de zorg.

Corona test

Corona Vaccin

Hugo de jonge legt de verdeling van de vaccinatie uit. Allereerst zullen mensen in de zorg worden gevaccineerd tegen corona.

Er zijn 5 verschillende vaccins ingekocht, welke goed worden beveiligd. De voorbereidingen zijn al erg ver. Maar het RIVM wil eerst zekerheid dat het vaccin veilig is. Dit advies wordt uitgegeven vanuit de Europese Unie.

Versoepeling maatregelen laat op zich wachten

Hugo de jongen benadruk dat we voorzichtig moeten blijven. Ook als de eerste vaccinaties hebben plaatsgevonden.

Het zal namelijk nog wel even duren tot er genoeg vaccinaties zijn uitgevoerd om de maatregelen te versoepelen.

Hoewel de zorg beter beschermd is door het vaccin, zal de druk blijven toenemen, wanneer er een toename is in het aantal besmettingen.

#eenkleingebaar

Minister Hugo de Jonge noemt ook dat we aan elkaar moeten blijven denken. Eenzaamheid is namelijk op dit moment een groeiend probleem. Door elkaar te helpen en door aan elkaar te denken kunnen we zorgen dat we ons minder eenzaam voelen.

Vragen

Wanneer kan de horeca open?

Voorlopig is het nog niet mogelijk om de horeca te openen. Aangezien er nog teveel besmettingen zijn. Toch benadrukt Rutte dat er veel voorbereid wordt om op creatieve manieren meer te betekenen voor de horeca.

Zijn er nieuwe maatregelen?

Nee op dit moment blijven alle maatregelen zoals ze zijn. Wel noemt Rutte dat wanneer er met de kerst een nieuwe stijging zal komen. Dat de maatregelen nog strenger gaan worden.
Daarom benadrukt Rutte nogmaals dat we ons moeten houden aan de maatregelen. Ook dat we ons moeten blijven testen bij klachten! Ook bij milde klachten.

Waarom is de horeca dicht?

Aangezien het een plek is waar je meer dan 15minuten bent. Over het algemeen met meerdere mensen in een kleinere ruimte. Dit is waarom de horeca in bijna heel Europa gesloten is.

Corona test

Verwachtingen persconferentie

Op vandaag 8 December 2020 geven Rutte en Hugo de jonge de nieuwe perconferentie. Deze perconferentie zal ingaan op de opnieuw nieuwe stijgingen in het aantal besmettingen.

Ook zal er uitgebreid behandeld worden hoe de maatregelen zullen zijn tijden de feestdagen. Aangezien er van de sinterklaas viering veel geleerd is. Zal er voor Kerst in 2020 en Oud en Nieuw een aangepast beleid worden aangekondigd.

De persconferentie zal binnen een half uur beginnen, in onze liveblog houden we je op de hoogte.

Persconferentie terugkijken

Persconferentie Rutte terugkijken (live op 17 November)

Laatste Corona cijfers

Wil je de laatste corona cijfers en statistieken bekijken, per regio, land of woonplaats? Klik dan op onderstaande knop voor een realtime overzicht, met uitleg van de laatste maatregelen en risiconiveaus.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie