Een lange gedeeltelijke lockdown of een korte strenge lockdown? Hoe wordt deze afweging gemaakt?

In afgelopen maart van het jaar 2020 is er een intelligente lockdown ingetreden. Helaas heeft deze beslissing voor veel economische schade gezorgd. Echter, gelukkig is het aantal besmettingen door deze gedeeltelijke beslissing niet verder opgelopen. Vervolgens is het aantal besmettingen sinds augustus weer fors aan het stijgen. Op dit moment wordt er minder waarde gehecht aan de economie en wordt er meer waarde gehecht aan de gezondheid van veel Nederlanders. Toch blijft het voor veel experts lastig om een goede balans te vinden tussen de Nederlandse economie en de gezondheid van de Nederlandse bevolking. 

lockdown

Een lastige afweging

Voor het grootste deel van de experts is het ontzettend lastig om de juiste hoeveelheid draagvlak te creëren voor alle verschillende beslissingen. Iedereen heeft immers andere belangen. Zo wil de horeca zo lang mogelijk open blijven om zo veel mogelijk omzet te creëren. Daarentegen willen de verschillende ziekenhuizen juist dat er een gehele sluiting van het openbare komt. Echter, helaas is het voor de Nederlandse Overheid lastig om deze afweging op een ethisch verantwoorde manier te kunnen maken. 

Een gedeeltelijke sluiting

Op dit moment is er in Nederland een gedeeltelijke lockdown. Dit komt doordat de verschillende horecazaken in Nederland op dit moment gesloten zijn en er zo veel mogelijk thuis gewerkt dient te worden. Om te voorkomen dat er te veel economische schade optreedt, is er niet weer gekozen voor een een ‘intelligente lockdown’.

Een gehele sluiting

Naast dat de Nederlandse experts kunnen kiezen voor een gedeeltelijke sluiting, zouden zij natuurlijk ook kunnen kiezen voor een gehele sluiting. Tijdens een gehele lockdown zijn er enkel de supermarkten nog open. In de landen zoals Spanje en Italië is in het begin van het jaar 2020 een gehele sluiting van de openbare plekken afgekondigd.

lockdown

Echter, dit heeft ontzettend veel economische schade opgeleverd. De kans is dan ook klein dat er in Nederland een gehele lockdown plaats zal vinden. Toch pleiten een aantal experts wel voor een gehele lockdown. Dit komt doordat een gehele lockdown ook een groot voordeel heeft ten opzichte van een gedeeltelijke lockdown.

Wanneer is de impact van een beslissing het grootst?

De kans is dus klein dat er een gehele lockdown komt. Echter, de kans bestaat wel dat deze er zou komen om de economie te redden. Doordat een gehele lockdown korter duurt, zal dit op lange termijn mogelijk minder schade opleveren dan een hele lange gedeeltelijke sluiting van het openbare leven. Toch geldt voor nu nog steeds dat alles open is, maar dat er zo veel mogelijk afstand gehouden dient te worden. Ook moet er rekening gehouden worden met het gebruik van handgel en het wassen van handen. 

Bekijk ook eens de besmettingen op Kaart van Nederland per gemeente!

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie