Moedermelk bevat antistoffen tegen corona

Uit een onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, dat een onderdeel is van het Amsterdam UMC, is gebleken dat de moedermelk van vrouwen die het coronavirus hebben gehad antistoffen tegen dit virus bevat. Het ziekenhuis heeft aangegeven te bekijken of de melk bruikbaar is om besmettingen te voorkomen.

Kaart Nederland Coronavirus – Live Nieuws Update(s)

Antistoffen aanwezig na verwarming

Tevens is inmiddels uit de eerste testen gebleken dat de antistoffen ook nog steeds aanwezig zijn na het pasteuriseren van de melk. Dit is erg belangrijk om te weten, omdat moedermelk alleen bruikbaar is voor andere personen na pasteurisatie. Of de moedermelk werkzaam is als een preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, moet nu blijken. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden in de vorm van ijsblokjes met een toegevoegde smaak. Is dit inderdaad het geval, dan kan de moedermelk gebruikt worden bij risicogroepen op het moment dat er een tweede coronagolf komt. Het Emma Ziekenhuis denkt dat na het drinken van de moedermelk de antistoffen aan de oppervlakte van onze slijmvliezen blijven plakken. Daar vallen de antistoffen vervolgens de virusdeeltjes aan voordat ze het lichaam binnendringen.

Moedermelk als bescherming luchtweginfecties

Moedermelk beschermt pasgeborene tegen luchtweginfecties. Doordat er borstvoeding gegeven wordt, geeft de moeder haar antistoffen door aan haar kind. Dit effect wordt ook verwacht bij moeders die recent zijn genezen van het coronavirus. Britt van Keulen heeft dit onderzoek gedaan, en richtte zich hierbij op informatie over een zwangere vrouw ten tijde van de Sars-uitbraak. Deze vrouw raakte besmet met het virus, maar zetten wel een gezonde baby op de wereld. Dit kwam omdat er antistoffen tegen Sars in haar moedermelk bleek te zitten. Dit is nu dus ook zo bij het coronavirus. Er zijn zelfs antistoffen in moedermelk aangetroffen dertien weken na het begin van de klachten.

Campagne

Het Emma Ziekenhuis is nu een campagne gestart om zo duizend vrouwen te werven die 100 milliliter moedermelk willen doneren. Ook vrouwen dit besmet zijn geweest met corona zonder dat zij het weten hebben misschien antistoffen aangemaakt. Het ziekenhuis zoekt daarom niet alleen moeders die besmet zijn geweest, maar ook moeders bij wie dit niet het geval is. Alle gedoneerde melk wordt vervolgens opgeslagen in een biobank, uiteraard alleen wanneer de vrouwen hier toestemming voor hebben gegeven. De melk is in dat geval ook bruikbaar voor eventuele andere onderzoeken.

Vrouwen die hun moedermelk willen doneren voor deze studie kunnen hun gegevens mailen naar covid.milk@amsterdamumc.nl.

Lees ook: Belangrijkste punten persconferentie 18-08-2020

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie