Correcte manier om met je mondkapje om te gaan

Mondkapjes zijn niet meer weg te denken in het dagelijks leven. In Nederland zijn mondkapjes verplicht gesteld, door de reeds ingevoerde mondkapjesplicht, in winkels, supermarkten, openbare binnenruimtes en bij contactberoepen. Toch hebben deze maskers eenvoudige verzorgingsstappen nodig om effectief te blijven gebruiken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat maskers het risico op het overgeven van corona verminderd. Het helpt mensen veilig te blijven in supermarkten en winkels, maar de mondkapjes hebben wel specifieke zorg nodig om effectief te blijven gebruiken.

In een zakje

Veel mensen doen hun mondkapje af zodra ze in een café of restaurant gaan zitten. Raina Maclntyre, een professor over wereldwijde bio veiligheid aan de University of New South Wales, geeft aan dat men zijn of haar handen moet wassen voordat het masker wordt aangeraakt. Verder moet het masker alleen aan de elastiekjes vastgepakt worden.

Als het marker wordt gebruikt, moet u deze niet in uw zak of los in uw tas doen. Het mondkapje kan beter in een ziplock of papieren zak gedaan worden. Een beetje sprayen met ontsmettingsmiddel voordat u dit mondkapje opbergt helpt ook.

Stoffen mondkapje is niet meer voldoende

Het advies is “niet aanraken”, voor zowel de stoffen als weggooimaskers. Toch zegt Maclntyre dat, toen stoffen maskers voldoende werkten voor andere corona-varianten, dat deze maskers niet meer helpen tegen de besmettelijkere variant Omikron.

Dit komt vooral omdat Omikron meer overdraag baar is, dan andere varianten. Hierdoor zorgt een masker dat goed past en filtert voor een veel betere bescherming. Maclntyre zegt dat de P2 of N95 maskers het beste te gebruiken zijn. Wanneer deze niet beschikbaar zijn, is een blauw chirurgisch masker aan te raden. Ergotherapeut Kate Cole heeft in een video op Twitter uitgelegd hoe men het beste het masker kan dragen.

Wanneer wordt het masker weggegooid?

Maclntyre geeft aan dat er twee factoren van belang zijn voordat u de keuze maakt om het masker weg te gooien of niet. De eerste factor is duidelijk. Gooi het masker weg als deze zichtbaar vies is. De andere factor is de draagtijd van het masker. Volgens Maclntyre mag deze niet meer dan 8 tot 10 uur zijn. Dit is wel een ruwe richtlijn, en ze geeft aan dat deze tijd kan worden verdubbeld in het geval van “extreme tekorten”.

Hoe wordt het masker weggegooid?

Mondmaskers vormen een gevaar voor het milieu, maar dit is inmiddels geen verassing meer. Dr. Mohamma Saberian, onderzoeker aan de RMIT University, zegt dat er dagelijks 6,8 miljard mondmaskers gebruikt worden, wereldwijd. Het nadeel is dat deze mondmaskers vaak gemaakt worden van niet-biologisch afbreekbaar plastic, waardoor het 450 jaar kan duren voordat deze is afgebroken.

Het positieve nieuws is dat Saberian en zijn collega’s hebben aangetoond hoe deze maskers gerecycled kunnen worden tot materialen om wegen mee te maken. Ze stellen dat maskers, nadat ze ontsmet zijn, kunnen worden versnipperd en kunnen worden vermengd met bouwpuin.

Saberian zegt: “Het grootste obstakel voor het recyclen van gelaatsmaskers en afgedankte PBM’s is het gebrek aan geschikte faciliteiten en apparatuur in afvalrecyclefaciliteiten.” In Australië worden gelaatsmaskers in de vuilnisbak gegooid, samen met het huisvuil verzameld en naar de stortplaats gebracht. Saberian zegt dat er speciale bakken voor gezichtsmaskers of afgedankte PBM’s moeten komen, in ieder geval voor drukke locaties zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen en winkelcentra.”

Maclntyre zegt dat mensen er voor moeten zorgen om de maskers in de vuilnisbak te gooien: “Laat alstublieft geen afval achter en laat geen gebruikte maskers rondslingeren.”

Het verzorgen van stoffen maskers

Wat moet men doen met de stoffen maskers die na een lange tijd verzameld zijn? Deze maskers zijn altijd beter dan geen masker dragen. Om ze schoon te houden kunnen deze na elke gebruikte dag in de wasmachine worden gewassen op 60 graden. Als je dus dagelijks stoffen maskers draagt, moet je er een aantal tegelijk in de was gooien.

Chrys Wong, oprichtster en eigenaar van Maison Modulare, zegt dat het masker in de wasmachine gewassen moet worden “op een rustig programma met dezelfde kleuren en afmetingen”. Hierna kan deze in de droogtrommel worden gedaan om ze te laten drogen, te strijken of te stomen. Zo wordt het masker verder gesteriliseerd.

De bandjes van de maskers laten soms los en het is hierbij erg lastig om deze weer aan te naaien. Voor mensen die niet handig zijn met naald en draad, kan het masker naar de stomerij of kleermaker gebracht worden om het elastiek of bandje te laten maken en vervangen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie