corona vaccin

Het coronavaccin van AstraZeneca werd een tijdje niet meer toegediend aan mensen in Nederland. De reden daarvoor was het feit dat er enkele aanwijzingen waren dat dit vaccin bij sommige mensen voor trombose en minder bloedplaatjes kan zorgen. Het begon met twee meldingen uit Oostenrijk. Eén vrouw die in een ziekenhuis in Oostenrijk werkte was kort nadat zij gevaccineerd was met het coronavaccin van AstraZeneca. Er was nog een andere vrouw die in hetzelfde ziekenhuis werkte die een longembolie ontwikkelde nadat zij gevaccineerd was.

corona vaccin

Stoppen met vaccineren

Nadat het nieuws uit Oostenrijk bekend werd, kwamen er verschillende meldingen van mensen die bloedstollingen ontwikkelden kort nadat zij waren gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Daarom hebben veel verschillende Europese landen besloten om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca vaccin. De meeste landen namen een soort ‘pauze’ van een aantal weken om te wachten op het onderzoek wat er werd gedaan naar de werking van het vaccin en de mogelijke bijwerkingen en gezondheidsrisico’s. Uiteindelijk werd er door het Europees Medicijn Agentschap(EMA) bekend gemaakt dat er geen direct verband tussen het coronavaccin en de incidenten die zijn gemeld. 

Hervatten van de vaccinatiecampagne

Ook Nederland besloot op basis van de verschillende incidenten die waren gemeld ook tijdelijk te stoppen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft er voor gezorgd dat de vaccinatiecampagne flinke vertraging heeft opgelopen. Vooral mensen die in de zorg werkten werden gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. Afgelopen weekend kregen de mensen die hun prik hebben gemist door de pauze een Sms-bericht van de GGD over wanneer zij een nieuwe afspraak konden inplannen. In totaal waren er zo’n 43.000 prikafspraken afgezegd door de ‘pauze’. 

Nieuwe afspraken

In totaal hebben er tot nu toe zo’n 33.500 mensen een nieuwe afspraak gemaakt. Het gaat hierbij om mensen die langdurig in de zorg werken. De GGD verwacht dat de overige 9.500 zorgmedewerkers zich binnenkort melden voor het maken van een afspraak. Dat betekent dus dat zij denken dat het imago van het AstraZeneca coronavaccin niet is beschadigd door de vele nieuwsberichten over eventuele bijwerkingen. Het is volgens de GGD niet gek dat sommige mensen meer tijd nodig hebben voor het inplannen van een nieuwe afspraak. Er moeten immers ook afspraken gemaakt over het werkrooster aangezien er in de zorg altijd vervanging moet worden geregeld. 

corona zorgmedewerker

Een week vertraging

De GGD verwacht dat er ongeveer één week nodig is om de mensen die nog gevaccineerd moeten worden allemaal in te enten. Als dat gebeurt is, moeten er nog zo’n 100.000 mensen worden gevaccineerd die door de vaccinatiepauze geen afspraak konden maken. Dat moet er voor zorgen dat over een paar weken alle 700.000 medewerkers van de langdurige zorg in ieder geval één prik hebben gekregen.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie