corona mutatie

Het coronavirus is nog steeds niet onder controle in Nederland. Dit virus blijft zich ondanks de strenge maatregelen verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Er zijn over de hele wereld al verschillende nieuwe varianten van het coronavirus ontdekt. Deze varianten zijn mutaties van het originele coronavirus. Het is zorgwekkend dat het virus zich zo snel kan aanpassen. Dit is een eigenschap die niet zo bijzonder is voor een virus, maar de mutaties van het virus kunnen toch voor een hoop problemen zorgen. Als een virus zich sneller verspreidt dan het originele virus, kunnen er meer maatregelen nodig zijn om dat te stoppen.

Online Testen via Corona-teller.nl

Engelse variant

corona mutatie

De eerste mutatie van het coronavirus waar we in Nederland echt last van hebben gehad is de zogenaamde Engelse variant. Dit is een mutatie van het coronavirus die voor het eerst werd ontdekt in Groot-Brittannië. Volgens het RIVM verspreidt deze mutatie van het virus zich gemakkelijker dan het originele virus. Daarom zijn maatregelen zoals de avondklok ingevoerd. Deze maatregelen zouden er voor moeten zorgen dat de verspreiding van de Britse variant minder snel gaat. Het lijkt er op dat dit goed lukt, maar toch blijft deze nieuwe mutatie van het virus zich door Nederland verspreiden. 

Nieuwe mutatie

Naast de Britse variant zijn er nog een aantal andere mutaties van het coronavirus ontdekt. Zo heb je bijvoorbeeld ook een Braziliaanse variant en een Zuid-Afrikaanse variant. Deze mutaties krijgen allemaal de naam van het land waar ze voor het eerst zijn ontdekt. E484K is een nieuwe mutatie van de Britse variant. Deze mutatie is enkele dagen geleden voor het eerst in Nederland opgedoken. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling volgens het RIVM. Bij deze mutatie is het spike-eiwit van het virus veranderd. Dit eiwit is van belang om menselijke cellen te kunnen binnendringen.

Effecten van vaccinaties

coronavaccins 2022

Doordat het coronavirus zo snel kan muteren, maken steeds meer mensen zich zorgen over de werking van de huidige vaccins. Dat komt doordat het spike-eiwit ook het doelwit is van de antistoffen die je lichaam aanmaakt na het krijgen van een vaccin. Wanneer er mutaties in dit eiwit plaatsvinden, is het niet zeker dat een vaccin volledig werkt tegen deze nieuwe variant. Om hier achter te komen zijn eerst veel onderzoeken nodig en dit kost tijd. Bovendien kun je door deze mutatie ook niet zeker weten dat je na een besmetting voldoende antistoffen in je lichaam hebt om niet nog eens besmet te raken. 

Corona-teller.nl

Onderzoek

We weten op dit moment nog niet veel over het nieuwe virus. De eerste studies wijzen echter op dat deze mutatie mogelijk voor veel problemen kan gaan zorgen. Als het virus zich nu al op zo’n manier gaat muteren is dat geen goed nieuws. Dat komt doordat dit soort mutaties normaal gesproken enkel plaatsvinden wanneer een virus zich moeilijk kan verspreiden terwijl daar op dit moment nog helemaal geen sprake van is. De meeste mensen zijn immers niet gevaccineerd en niet recent besmet geweest. 

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Afspraak maken via Corona-teller.nl
Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten