Volgens wetenschappers heeft Engeland het hoogste punt gepasseerd wat besmetting aantallen betreft en als gevolg daarvan kan een aantal wetten worden versoepeld, aldus premier Boris Johnson. Dit houdt in dat mensen vanaf volgende week geen mondmaskers meer hoeven te dragen, ook is er geen aanbeveling meer om thuis te werken en is de coronapas opgeheven.
Maatregelen in Engeland worden opgeheven
Johnson benadrukt dat de pandemie nog steeds voortduurt en dat mensen voorzichtig moeten zijn. Hij raadt burgers aan op hun gezond verstand te vertrouwen. “Omikron is niet voor iedereen een milde variant,” vervolgt hij, “zeker niet als je niet gevaccineerd bent.”
Geen coronatoegangsbewijs nodig
De Coronapas is vanaf 27 januari niet langer vereist en werknemers hoeven niet langer thuis te werken. Bedrijven mogen echter coronapassen blijven controleren als zij dat willen.
Geen mondkapjesplicht meer in Engeland
Mondkapjes zijn niet langer verplicht op scholen of in het openbaar vervoer, omdat ze niet langer verplicht zijn. Volgens Johnson is het nog steeds een goed idee om er in sommige gevallen een te dragen.
Quarantaineplicht blijft wel van kracht
Voorzorgsmaatregelen voor verzorgingshuizen zijn nog steeds van kracht, maar de details zullen pas later bekend worden gemaakt. Wie positief getest is op het coronavirus, zal in quarantaine moeten blijven. De minister-president daarentegen denkt dat hij deze maatregel binnenkort overboord kan gooien.
Hoe kan het dat Engeland, de maatregelen schrapt?
Johnson beweert dat de Plan B-wetten van zijn regering (die de eis van mondkapjes en coronapas omvatten) “effectief extra tijd” hebben geven om met de boosterprik te beginnen. “In Europa hadden we het snelste boosterprogramma,” merkte Johnson op. Als gevolg daarvan, beweerde hij, was het niet nodig de economie nog verder af te vlakken.
Vorige week waren er 170.000 besmettingen per dag
In het Verenigd Koninkrijk was de situatie een week geleden radicaal anders. Elke dag testten toen meer dan 170.000 mensen positief. Het wekelijkse besmettingsgemiddelde is gestegen tot ruwweg 90.000 gevallen. Dit zet zich zelden om in ziekenhuisopnames, zoals in Nederland, zij het dat de piek in het aantal opnames in het Verenigd Koninkrijk nog niet is bereikt. COVID-19 heeft bijna 19.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan bijna 750 coronapatiënten op de intensive care-afdeling.
Johnson beweert met zijn nieuwe maatregelen te werken aan een langetermijnstrategie om COVID-19 aan te pakken en toekomstige beperkingen te vermijden. De premier ligt momenteel onder vuur vanwege een reeks ‘lockdown’-feesten in zijn woning in Downing Street. Sommige parlementsleden hebben om zijn aftreden gevraagd.