Nieuwe coronatest sinds 29 januari in gebruik, twijfels over effectiviteit van deze testmethode

Het doen van een coronatest is voor veel mensen niet erg aangenaam. Dat komt door verschillende redenen. Zo is het bijvoorbeeld voor de meeste mensen niet fijn dat je een wattenstaafje in je neus en keelholtes moet doen. Dit is geen aangenaam gevoel en daarom zijn mensen al vanaf het begin van de coronacrisis op zoek naar een nieuwe testmethode die aangenamer is voor degene die de test kan doen. Als er een nieuwe testmethode zou worden gevonden, kan dit er voor zorgen dat meer mensen bereid zijn om zich te laten testen.

corona test

Nieuwe testmethode

Er zijn al verschillende pogingen gedaan om een nieuwe manier te vinden om te testen of iemand besmet is. Toch is het lastig om een testmethode te vinden die even effectief is als de PCR-test. Het is van belang dat een testmethode zo effectief mogelijk is. Dat komt doordat je uiteraard moet voorkomen dat de resultaten van de coronatest niet kloppen. Wanneer iemand die besmet is een negatieve uitslag van de test krijgt, zorgt dat er waarschijnlijk voor dat diegene een hoop andere mensen besmet. Daarom is het vooral heel kwalijk als er vals positieve uitslagen van een coronatest komen. 

Blaastest

Het leek er even op dat er een nieuwe testmethode is ontwikkeld die qua effectiviteit vergelijkbaar is met de PCR-test die op dit moment door de GGD wordt gebruikt. Deze nieuwe testmethode leek alleen maar voordelen te hebben ten opzichte van de andere testmethodes die worden gebruikt. Zo hoef je bij de nieuwe testmethode geen wattenstaafje in je neus of keel te doen. Dit is namelijk een blaastest waardoor je slechts enkele seconden hoeft te blazen om de uitslag te krijgen. De uitslag is dan binnen enkele seconden bekend waardoor je bijvoorbeeld niet meer in quarantaine moet om op de uitslag te wachten.

Testperiode

De nieuwe testmethode werd door de GGD in Amsterdam voor het eerst getest. Sinds 29 januari wordt de nieuwe coronatest gebruikt. Na een testperiode werd besloten om de nieuwe testmethode te gebruiken in alle GGD-regio’s in Nederland. Dit zijn er in totaal 25. Eerst werd de nieuwe testmethode gebruikt door de GGD in Amsterdam. Het plan was om stap voor stap de andere regio’s ook te voorzien van de blaastest. Nu is toch besloten om dit plan voorlopig af te blazen doordat deze coronatest toch minder betrouwbaar blijkt dan op voorhand werd gedacht. 

corona test

Positieve PCR-test

De reden dat de nieuwe coronatest voorlopig niet meer wordt gebruikt is het feit dat enkele mensen die negatief hebben getest op de blaastest later wel positief testten toen zij een PCR-test deden. Daarom werd het zekere voor het onzekere genomen en worden er voorlopig geen blaastesten afgenomen. In overleg met experts zal er een nieuwe testperiode voor de testmethode zal worden gestart. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie