Angst richting de Olympische Winterspelen

China heeft maandag meer gevallen van het zeer overdraagbare Omikron-coronavirus gemeld. De autoriteiten zijn zeer waakzaam in verband met uitbraken in grote steden, enkele weken voor de Olympische Winterspelen in Peking.

Het opduiken van de zich snel verspreidende variant is de zoveelste test voor China’s “zero Covid”-strategie, waarbij de autoriteiten al verschillende uitbraken hebben bestreden – onder meer in Xi’an, waar 13 miljoen stadsbewoners zich in hun derde week van vergrendeling bevonden. De vrees groeide voor een cluster van besmettingen in de noordelijke stad Tianjin, die in verband werden gebracht met twee gevallen van Omikron die maandag werden gemeld in de stad Anyang op ongeveer 400 kilometer afstand.

Het grote publiek mag Tianjin niet verlaten, tenzij dat absoluut noodzakelijk is“, zeiden stadsambtenaren zondag in een verklaring. Degenen die moeten vertrekken, moeten officiële toestemming krijgen en negatief testen op het virus binnen 48 uur na hun vertrek, voegde het toe. Scholen en universiteitscampussen zijn gesloten en treinen vanuit Tianjin naar Beijing zijn geschrapt. Er zijn wegcontroleposten opgezet voor voertuigen die de hoofdstad binnenrijden.

Tianjin, 150 kilometer van Beijing vandaan, heeft al opdracht gegeven om alle 14 miljoen inwoners te testen. Maandag werden in de stad nog eens 21 gevallen gemeld, maar de virusstam was nog niet bevestigd. Op beelden van de staatszender CCTV was te zien hoe gemaskerde mensen in het Nankai-district van Tianjin zondag in de rij stonden voor een virustest door medisch personeel in witte, beschermende pakken.

Gu Qing, directeur van de gemeentelijke gezondheidscommissie van Tianjin, vertelde verslaggevers in het weekend dat de nieuwe gevallen “voornamelijk studenten en hun ouders zijn die naar dezelfde crèche en school gaan”.

Uitbraak Henan

Het dichtstbevolkte land ter wereld, waar het coronavirus eind 2019 voor het eerst werd ontdekt, heeft de verspreiding van het virus tot een sisser afgeremd door zijn nul-Covid-strategie, die gerichte lockdowns, grensbeperkingen en langdurige quarantaines omvat. Hoewel het totale aantal gemelde gevallen in China veel lager is dan in andere virus-hotspots zoals de Verenigde Staten en Europa, is er wijdverbreide bezorgdheid over de impact van Omikron.

De autoriteiten in de stad Anyang in de centrale provincie Henan kondigden eveneens aan dat alle inwoners, meer dan vijf miljoen mensen, in het weekend zouden worden getest. De stad meldde maandag twee gevallen van Omikron die in verband worden gebracht met de cluster in Tianjin.

Henan meldde maandag 60 nieuwe gevallen, maar splitste het aantal niet uit naar variant. De provinciehoofdstad Zhengzhou heeft scholen en kleuterscholen gesloten en restaurants verboden om klanten aan te nemen. Vóór de laatste cluster had China slechts een handvol gevallen van Omikron gemeld, die allemaal verband hielden met geïmporteerde infecties.

De autoriteiten zijn vooral op hun hoede voor grote uitbraken in de aanloop naar de Olympische Winterspelen, die van 4 tot 20 februari in Peking worden gehouden. Het mondiale evenement valt samen met de drukke feestdagen van het Chinese Nieuwjaar, tijdens welke miljoenen mensen door het land reizen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie