Omikron-vaccin op zijn vroegst eind april 2022 klaar

Voor eind april komt er waarschijnlijk geen aangepaste coronavaccinatie voor de omikron-variant in Nederland beschikbaar. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid woensdag in antwoord op vragen van D66 in de Tweede Kamer.

Overeenkomst met Pfizer en Moderna

De regering heeft overeenkomsten gesloten met Pfizer/BioNTech en Moderna Pharmaceuticals om een aangepast vaccin te ontwikkelen, maar dit zal tijd vergen. Daarna moet het vaccin een licentie krijgen en gedistribueerd worden. “Beide fabrikanten hebben aangegeven dat het maken en leveren van zo’n aangepaste vaccinatie tijd zal kosten”, voegde Kuipers toe. Moderna werkt ook aan corona- en griepvaccin in één vaccinatie

Het vaccin moet na ontwikkeling ook een vergunning krijgen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dit zal volgens de minister in totaal “minstens honderd dagen” duren. Kuipers en zijn Europese collega’s zeggen alles in het werk te zullen stellen om in het voorjaar een aangepast vaccin beschikbaar te hebben.

Huidige vaccinatie mogelijk onvoldoende tegen Omikron-variant

De farmaceutische bedrijven hebben toegezegd alles in het werk te stellen om hun vaccins aan te passen als blijkt dat het huidige vaccin onvoldoende bescherming biedt tegen infectie met een nieuwe variant. Dit lijkt het geval te zijn bij de omikron-variant, aldus het RIVM. Het is onduidelijk hoe succesvol de huidige vaccinaties zijn in het voorkomen dat de omikron-variant een ernstige ziekte kan veroorzaken.

Lees ook: Meer kans op ‘zorgwekkende varianten’ na omikron

Hugo de Jonge, Kuipers’ voorganger, zei in december dat hij leveranciers had gevraagd een aangepaste vaccinatie voor te bereiden. De EU heeft extra doses gekocht uit een eerder optierecht van 900 miljoen vaccins bij Pfizer/BioNTech om te voorzien in een extra boostronde in 2022. Ongeveer zes miljoen zullen aan Nederland worden geleverd.

VIDEO: Hoe omicron door coronavirusvaccins brak

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie