Oostenrijk 1ste Europese land met vaccinatieplicht

Oostenrijk is het eerste Europese land dat een vaccinatieplicht invoert. Het Lagerhuis heeft deze week voor de nieuwe regeringsvoorstellen gestemd. Deze voorstellen zouden vanaf 1 februari van kracht zijn, en gaat er dus om dat alle bewoners van Oostenrijk verplicht worden van vaccinatie tegen de Omikron-variant van corona.

Vanaf maart worden er boetes uitgedeeld aan volwassenen die niet zijn ingeënt tegen corona. Deze boetes kunnen oplopen tot €3.600,-. Er zijn hierbij uitzonderingen gemaakt voor vrouwen die zwanger zijn en voor mensen met medische aandoeningen waardoor het halen voor een prik dus verhinderd is.

Oostenrijk heeft sinds het begin van de pandemie bijna 14.000 sterfgevallen en 1.5 miljoen corona-infecties, waarbij het land ongeveer 9 miljoen inwoners telt. In Oostenrijk is 72% van de bevolking wel al volledig tegen het virus ingeënt. Oostenrijk wordt nu toegevoegd bij het rijtje van landen dat een vaccinatieplicht hebben ingevoerd. Tot dit rijtje behoren ook Ecuador, Tadzjikistan, Indonesië, Turkmenistan en Micronesië, waarbij Oostenrijk dus het enige Europese land is.

Vaccinatieplicht, stap in de goede richting

Na de goedkeuring van het Lagerhuis, moet het voorstel nu door naar het Hogerhuis, en door de president van Oostenrijk worden ondertekend, Alexander Van der Bellen. Deze stappen zijn grotendeels normaalgesproken. In enkele gevallen wordt het wetsvoorstel hier niet aangenomen, maar hier wordt niet vanuit gegaan.

Er wordt verwacht dat deze vaccinatieplicht tot januari 2024 zal lopen en dat de regering 1,4 miljard euro gaat investeren in maatregelen om niet-gevaccineerde mensen ertoe te zetten en over te halen om alsnog de vaccinatieprik of boosterprik te nemen.

Minister van Volksgezondheid, Wolfgang Mueckstein, gaf in een toespraak richting wetgevers aan dat deze maatregel een “grote, en voor het eerst ook blijvende stap” is in de strijd van Oostenrijk tegen de corona-pandemie.

De bondskanselier van Oostenrijk, Karl Nehammer, zei tegen verslaggevers dat vaccins “een kans zijn voor onze samenleving om blijvende en voortdurende vrijheid te bereiken, omdat het virus ons niet verder kan beperken”.

Meningen zijn verdeeld

Het grootste deel van de parlementsleden steunden het wetsvoorstel met 137 tegen 33 stemmen. Bij deze groep van parlementsleden die voor het wetsvoorstel zijn, waren ook leden van de centrumrechtse regeringscoalitie van meneer Nehammer en de drie belangrijkste oppositieleiders.

De extreemrechtse Vrijheidspartij heeft zich tegen het wetsvoorstel gekeerd. Deze partij staat er om bekend dat ze de stemmen van de grote antivaccinminderheid heeft geworven in Oostenrijk. De leider van deze partij, Herbert Kickl, zei dat dit voorstel “de weg vrijmaakt voor totalitarisme in Oostenrijk” en hij heeft aangegeven dat hij vaccinaties zou blijven weigeren zodra er weer nieuwe wetsvoorstellen komen.

Toen de autoriteiten aangaven dat ze het wetsvoorstel gingen invoeren, hebben er regelmatig protesten plaatsgevonden in Wenen, de hoofdstad. Sommigen van deze protesten hebben meer dan 40.000 mensen bereikt.

Deze demonstraties hebben ook een grote groep extreemrechtse extremisten en antivaccinatie-activisten aangetrokken. Als reactie hierop hebben de autoriteiten gewaarschuwd dat deze afgelopen weken erg zijn geradicaliseerd, waardoor nieuwe ‘beschermingszones’ zijn aangekondigd rond vaccinatiecentra en ziekenhuizen om de werknemers te beschermen.

Een vaccinatieplicht gerelateerd aan die van Oostenrijk wordt ook al in andere landen ingevoerd. Griekenland heeft bijvoorbeeld al inentingen verplicht gesteld voor iedereen ouder dan 60 jaar. De bondskanselier van Duitsland, Olaf Scholz, heeft aangegeven dat ze onder de nieuwe regering een vaccinatiewet zullen indienen. Dit wordt in maart gedaan in de Bondsdag.

Europa is aan het versoepelen

De verplichting van Oostenrijk komt wanneer andere landen in Europa langzaam haar beperkingen, om de besmettelijke variant Omikron aan te pakken, beginnen te versoepelen. Boris Johnson, premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft aangekondigd dat er een einde komt op het verplicht dragen van mondkapjes in openbare ruimtes en op covid-paspoorten. Deze eindiging gaat vanaf 26 januari in.

Premier Johnson zei dat hij een einde wil maken aan de verplichting voor mensen die positief worden getest op corona. Deze mensen moeten voor nu nog direct in isolatie. Deze verplichting wordt vervangen door advies en begeleiding voor deze positief geteste mensen.

De regering in Ierland gaat waarschijnlijk ook een einde maken aan een aantal beperkingen in verband met het coronavirus. Deze beperkingen zijn rondom de feestdagen in december ingevoerd, waarbij de beperking was dat horecagelegenheden om 20:00 uur gesloten moeten worden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie